Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас.

На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест кораба проект 201-М за новосформирания Дивизион малки противолодъчни кораби. Те са базирани в Созопол, а датата е определена за празник на Дивизиона. Негов командир става капитан III ранг Петър Желев.

През 60-те години на XX век кораби от Дивизиона участват в съвместни учения с кораби на Съветския черноморски флот и на другите страни от Варшавския договор. През 1972 г. Дивизионът е предислоциран в пункта за базиране Атия.

През 80-те години на XX век започва поетапна подмяна на плавателните съдове с шест противолодъчни кораби проект 204: № 41 – „Летящи”, № 42 – „Бдителни”, № 43 – „Напористи”, № 44 – „Храбри”, № 45 – „Строги”, № 46 – „Безстрашни”. През 1989 г. Дивизионът е преименован на 4-ти отделен дивизион противолодъчни кораби.

В летописа на Дивизиона освен участия в много учения са вписани и прояви на героизъм в мирно време. Сред тях е подвигът на старшина II степен Стефан Димитров – командир на отделение „Рулеви“ на малък противолодъчен кораб № 46. На 7 декември 1973 г. той жертва живота си при овладяването на пожара, избухнал в кубрика на кораба.

Наследник на военноморските традиции на 4-ти дивизион малки противолодъчни кораби днес е 4-ти дивизион патрулни кораби. До януари 2005 г. от състава на ВМС на Република България са изведени остарелите противолодъчни кораби проект 204. На 20 октомври 2005 г. тържествено е вдигнат Българския военноморски флаг на фрегата 41, проект Е-71, клас “Willingen”, а на 6 ноември 2005 г. ѝ е присвоено името „Дръзки”. В състав на Дивизиона влизат още фрегатите № 42 – „Верни”, № 43 – „Горди” и ракетен катер пр.1241-2 „Мълния”. Те категорично доказват успешна подготовка и бойно майсторство с участието си в провежданите национални и международни учения в Черно и Средиземно море.

Фрегатата „Дръзки” участва в първата по рода си военноморска мисия с мандат на ООН „UNIFIL MAROPS”, в мисията на НАТО „Обединен защитник”, край бреговете на Либия и операцията НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за