Представиха книга за фара в Шабла на празника на града

На 2 юни Шабла празнува. На този ден отбелязваме и Деня на Ботев. На тази важна за шабленци дата в Зеления образователен център бе представена книгата „Четири века фар Шабла най-старият действащ фар на Черно море“.

Нейни автори са Цветан Сашев и Боян Тотев. Много се е писало и много се знае за фара, но при всяко проучване винаги се открива нещо ново, останало неразгадано.

Цветан Сашев разказа за съдържанието на книгата – двуезична, реализирана за кратко време с финансовата подкрепа на община Шабла.

В книгата ще намерим документи, които за първи път се публикуват и са свързани с четири важни години. Ще прочетем и легенди за фара. Авторите са проследили всички исторически периоди до наши дни.

„Фарът Шабла е почти като живо същество. Четири века функционира с едно и също предназначение“, каза още Сашев.

Събитието уважиха кметът на общината Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кап. III ранг Карагьозов от Хидрографска служба – Варна, кап. I ранг, о.з. Венцеслав Николов – бивш началник на Хидрографска служба – Варна, Анастас Ангелов – историк, роден в Шабла и описал в серия от публикации в Maritime.bg интересни моменти от историята на фара, Наню Нанев и други фаропазачи, жители и гости на града.

На представянето беше поставен въпросът за възможността да има обявени дни на отворени врати на фар Шабла. Тук Карагьозов отговори, че са готови да откликнат винаги, но предвид факта, че фара е военен обект е нужно писмено искане и съответно разрешение.

Всички гости получиха книга, която да отнесат със себе си в дома си за бъдещите поколения.

Анастас Ангелов на представянето на книгата

За историята на фар Шабла от Анастас Ангелов

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за