Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби.

Със заповед на тогавашния командващ на флота вицеадмирал Иван Добрев № ОК-01325 от 14 май 1963 г. е създаден 4-ти Отделен дивизион малки противолодъчни кораби (МПК) с командир капитан ІІІ ранг Петър Желев, а датата 2 юни, на която влиза в сили заповедта, е обявена за празник на дивизиона.

В своето развитие този дивизион преминава през редица структурни промени и модернизации на материалната база. През 1981 г. вече е в състав от три противолодъчни кораба проект 204 и три малки противолодъчни кораби проект 201М. През 1993 г. дивизионът е преименуван от „противолодъчен” в „патрулен”, а корабите – от „противолодъчни кораби“ в „корвети“.

Нов момент в развитието на дивизиона патрулни кораби е неговото първо участие в международно учение на 15 април 1993 г. Това съвместно плаване има своето значимо място в историята на военния ни флот, тъй като се явява предшественик на подписването на програмата „Партньорство за мир”.

През 1994 г. дивизионът е в състав от четири противолодъчни кораби – „Летящи”, „Бдителни”, „Безстрашни” и „Храбри”. Поставено е началото на успешните участия на дивизиона в международните учения от серията „Бриз”, което продължава и през следващите години.

От 2005 г. е в сила новата организация на формированието. В периода от 2005 до 2009 г. от Кралство Белгия са получени фрегатите тип Е-71 и са им присвоени имената „Дръзки”, „Верни” и „Горди”.

По повод тържественото отбелязване на 60-та годишнина на дивизиона, със заповеди на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.

Командирът на дивизиона капитан І ранг Пенев благодари на личния състав за полаганите от тях ежедневни усилия при изпълнение на всички поставени задачи, въпреки трудностите и предизвикателствата на моряшкото ежедневие.

Флотилен адмирал Велков поздрави военните моряци от 4-ти Дивизион патрулни кораби и им пожела здраве, свобода на духа и самочувствие в делата им, за да заслужат признанието и обичта на следващите поколения.

Контраадмирал Михайлов поздрави командването и личния състав на дивизиона, като им пожела да пазят висок войнския си дух и все така неуморно и всеотдайно да работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

Празникът продължи с церемония за валидиране на илюстрована пощенска карта с оригинален знак и специален пощенски печат на тема „60 години от създаването на Четвърти дивизион патрулни кораби”. Госпожа Лиляна Драгоева – Директор Регионално управление „Югоизточен регион” на Български пощи ЕАД, заедно с контраадмирал Кирил Михайлов, флотилен адмирал Велко Велков и капитан І ранг Радко Пенев извършиха валидирането на пощенската карта.

Празникът приключи с „Ден на отворени врати в дивизиона” за гостите и близките на военнослужещите от дивизиона.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за