Турция увеличава допълнително таксите за транзит през Проливите

От 1 юли Турция индексира таксите за транзитно преминаване през Проливите, става ясно от съобщение на Генералната дирекция по морските въпроси към турското министерство на транспорта.

Увеличението е в размер на 8,3%.

Тази година приходите на Турция от тарифите за преминаване на кораби през проливите ще възлязат на около 900 милиона долара, в сравнение с 160-170 милиона долара през предходните години.

Размерът на таксите от подписването на конвенцията Монтрьо през 1936 г. се изчислява на базата на златния франк, който се равнява на 0,8 долара. Той остава непроменен от 1983 до 2022 г.

През миналата година Българска морска камара алармира за петкратното увеличение на тарифите, което засяга морския бизнес в България. Властите у нас изпратиха писмо до Турция, в което бе посочено, че подобно изменение може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „Конвенцията от Монтрьо“ в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.

Служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев обяви тогава, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация