Утре стартира най-красивата българска регата Varna Channel Cup

Деветото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 8-11 юни. Най-зрелищното ветроходно състезание в България отново ще доближи максимално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на Варненското езеро.

Деветото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 8-11 юни и за радост на варненци и гостите на града, отново ще направи срещата с морския спорт интимна и запомняща се, коментират организаторите.

Събитието, което всяка година събира все повече участници и фенове на киловото ветроходство ще предложи зрелищен спектакъл на ветрилата с емблематичната си канална гонка. 

Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката. Този тип регати са изключителна атракция и забавление за цялото семейство, позволявайки пряк контакт с екипажите и максимално близко наблюдение на яхтите.

Зрителите ще могат да се любуват на състезанието от брега на Аспарухово, зоната за обществен достъп на Морска гара – Варна, както и от Морската градина. 

Регатата не само се превръща с любима на българската публика, но никога не изневерява на феърплея и постоянно вдига спортно-техническото ниво, според организаторите.

Голяма спортна интрига се очаква между конкурентите от Яхт Клуб ЛЗ Яхтинг 1991 с шкипер Лъчезар Братоев и Ветроходен клуб Понтос. След като яхта Петра, многократен шампион на България в своя клас, пострада тежко по време на държавното първенство миналата година, тази година екипажът на шкипер Павел Дуков ще управлява нова яхта, а именно идентична с тази на ЛЗ Яхтинг 1991. Така феърплей съперничеството вече ще се провежда при доста по-изравнени условия, като това обещава да направи регатата още по-интересна за феновете на ветроходния спорт. Миналогодишният шампион – Яхта Шоколад с шкипер Франсоа Боп, също ще вземе участие и отново ще се бори за купата на варненския канал. 

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за