Недостигът на офицери достига рекордно ниво

Недостигът на офицери достига рекордно високо ниво и не се очаква да се подобри, според последния годишен преглед и прогнозен доклад за пазара на морски кадри, изготвeн от „Drewry“. Дефицитът на офицери за 2023 г. е достигнал 9%, което е най-висок показател от 17 години насам.

Консултантите на „Drewry“ предвиждат този проблем да се задълбочи допълнително до 2028 г., тъй като все по-малко са избиращите моряшката професия и кариерата на море.

Макар резултатите от анализите да са теоретични и базирани на броя кораби в експлоатация те показват, че пазарът на морски кадри е драстично свит. Бизнесът е изправен пред все повече трудности при задържането на морските специалисти и ръст на разходите за екипажите.

Анализаторите подчертават, че една от причините е пандемията COVID-19, която е имала значително въздействие върху цялостната привлекателност на работата на море, главно заради различните истории за екипажи, останали блокирани на борда на плавателни съдове и твърде често в тежки условия. От „Drewry“ посочват, че в резултат на преден план за бизнеса излиза благосъстоянието на моряците.

„Най-предизвикателният период от пандемията едва беше приключил, когато избухването на руско-украинската война създаде допълнителни предизвикателства при осигуряването на моряци, като много опитни екипажи се завърнаха у дома, за да се присъединят към армията. За съжаление, в момента не се вижда краят на войната, така че очакваме броят на новите моряци от Русия и Украйна да бъде много ограничен за известно време“, според анализаторите.

Ускоряващият се растеж на глобалния флот ще направи ситуацията с набирането на квалифицирани кадри за корабните екипажи още по-трудна, предупреждават от „Drewry“.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.