Започна последният етап от подготовката на Павлин Надворни за околосветската регата за едночленни екипажи

Бреговият екип на българския ветроходец Павлин Надворни за участие в Околосветската регата за едночленни екипажи Global Solo Challenge‘2023 отбеляза важен етап от подготовката на яхтата Espresso Martini.

След близо шест месеца работа на стапел, 45-футовият „Farr“ бе спуснат на вода след преоборудването му според изискванията за сигурност на околосветския ветроходен маратон.

Следват ходови изпитания в Черно море и преход под платна до Ла Коруня, Испания.

Надпреварата е по класическият маршрут, включващ преминаване на трите големи географски носове Добра Надежда, Лийуин и Хорн с яхти серийно производство.

Предвижда се двадесет и тримата участници в Global Solo Challenge да стартират от испанското пристанище Ла Коруня в периода 26 август – 9 декември в зависимост от коефициента си по хендикапните системи.

Форматът е „преследване“ – стартовият график е от най-бавните към най-бързите.

След близо 25 000 проплавани мили победител е този, пресякъл финалната линия в Ла Коруня.

Директор на регатата е известният италиански ветроходец Марко Нанини.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по