„Агрия“ открива ново пристанище край Варна през 2026 година

През 2026 г. се очаква да бъде открит пристанищният терминал на „Агрия груп холдинг“, който компанията изгражда на южния бряг на Белославското езеро – между фериботния комплекс и терминала за пропан-бутан на „Газтрейд“, предаде Капитал.

След двегодишно забавяне на 1 март тази година разрешението за строителство от Министерство на регионалното развитие вече е факт. По проект терминалът е с капацитет за обработка на 1 – 1.2 млн. тона зърно годишно.

Забавянето, промените на параметрите предизвикани при удълбочаването на каналите и инфлационните процеси ще доведат и до оскъпяването на начинанието с около 30-40%. Или обявената преди инвестиция от около 30 млн. евро сега е на път да надхвърли 45 млн. евро.

Финансирането за пристанището беше одобрено още от края на 2018 г. – началото на 2019 г. от Европейската инвестиционна банка, а съфинансираща банка е ДСК, като по тази линия няма промяна, но бюджетът ще трябва да се актуализира.

Ще могат да се обработват и наливните неопасни товари, т.е. растителните масла с капацитетът 160 хил. тона годишно, като ще могат да се обработват и складират и шрот, генерални товари и контейнери.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по