България разработва интегрирана система за координиране на операции при бедствия и аварии в Черно море

Предвижда се разработване и внедряване на интегрирана информационна система за координиране и управление в реално време на операции при бедствия и аварии в българския морски отговорен район за търсене и спасяване. Това заяви във Варна Габриела Митова, държавен експерт в Министерството на транспорта и съобщенията по време на националната конференция на тема „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се провежда днес във Варна, предаде репортер на Maritime.bg.

За гарантиране опазването на морската среда при аварии, Митова напомни, че предстои доставката на нов многоцелеви аварийно-спасителен кораб, който ще влезе в състава на ИА „Морска администрация“.

Maritime.bg припомня, че вчера в състава на ГД „Гранична полиция“ бе приет новият гранично-полицейски кораб БАЛЧИК, който също може да участва в операции по търсене и спасяване на море.

По думите на Митова, за да бъдат българските пристанища центрове на стопанска активност и генератори на растеж е необходимо да бъде подобрена свързаността им с железопътната мрежа, пътната инфраструктура и вътрешните водни пътища.

„Реализацията на синия потенциал е свързана с изграждането на зелени пристанища чрез координирани пилотни инициативи и прилагане на политики и мерки за енергийна ефективност“, коментира държавният експерт.

По думите на Митова нараства значението на т.нар. Среден коридор, което открива възможности за развитие на превозите в Черно море, свързаността между Европа и Азия, която може да осигурят пристанищата във Варна и Бургас.

„Войната в Украйна и увеличените разходи за преминаване през Проливите, подчертаха необходимостта от алтернативни търговски пътища и логистични центрове“, подчерта Митова.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.