Кметът на Варна не харесва зоната на Морска гара, открита при управлението на ГЕРБ

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че иска да чуе ясно как ще се развива обществената зона на Морска гара – Варна. Тази заявка той направи по време на националната конференция „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се провежда днес във Варна, предаде репортер на Maritime.bg.

„Преди години предложих тази зона да бъде отворена с международен конкурс“, обяви Иван Портних.

От думите му стана ясно, че той не подкрепя облика на обособения район край Морска гара – Варна.

Градоначалникът обаче не коментира фактът, че концепцията за развитие на зоната бе изпълнявана при управление на ГЕРБ, докато през последните години там няма нови обекти.

Той коментира, че в зоната на Морска гара – Варна е следвало да има конгресен център, подводен музей, културна сцена за нуждите на града, както и центрове за безплатно обучение на подрастващи.

Иван Портних каза още, че в световен мащаб при градовете-пристанища се наблюдава как градската среда „превзема“ пристанищните терминали.

„На 100 години, такава е общо взето статистиката, градовете превземат пристанищата, но тези пристанища не биват закривани, а премествани. Множество са тези примери в Европа“, заяви кметът.

И настоя Министерството на транспорта да обяви какви са плановете за развитие на държавните пристанищни терминали. „В този смисъл трябва да бъде взето предвид и притеснението на личния състав“, коментира Портних.

Той обаче допълни, че насърчаването на синята икономика е много важна задача, която може да донесе добавена стойност за България и Варна.

„Варна трябва да бъде отворена към морето“, настоя още Иван Портних.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за