Юри Станков: Конфликтът в Украйна и увеличените такси за преминаване през Проливите ни позиционира все по-далеч от нормалната бизнес среда

Времето, в което живеем и най-вече последствията от конфликта в Украйна събуждат у нас много въпроси относно бъдещето на нашия регион. Наложените икономически санкции на Русия, блокирането на пристанищата на Украйна, увеличените такси за преминаване на турските проливи и най-вече реалния военен риск в Черно море ни позиционира все по-далеч от нормалната бизнес среда и възможности за търговия. Това заяви Юри Станков, секретар на Българска морска камара, по време на националната конференцията „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се провежда днес във Варна, предаде репортер на Maritime.bg.

По думите му бизнесът и институциите трябва в спешен порядък да дефинират и търсят решение на проблемите, пред които е изправена морската индустрия.

„Всяка промяна, дори тази война в района на Черно море носи със себе си, както негативи, така и възможности“, отбеляза секретарят на БМК. Той добави, че България е длъжна да търси и да се възползва максимално от тях.

„Само така ще сме в състояние да съхраним и придадем добавена стойност на постигнатото до момента“, обяви още Станков.

Той подчерта и необходимостта от навременни инвестиции и внедряване на зелени технологии в българските пристанища.

„Опазването на планетата е задължение на всички, но с навременни инвестиции към по-екологичен воден транспорт ще сме в състояние да повишим потенциала на нашите пристанища и върнем България на картата на Морска Европа„, каза секретарят на Българска морска камара Юри Станков.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,