Чарлина Вичева: Пристанищата могат да се превърнат в истински иновационни центрове

Пристанищата могат да се превърнат в истински иновационни центрове. Това заяви Чарлина Вичева, директор на генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ към Европейската комисия, във видео обръщение при откриването на националната конференцията „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се провежда днес във Варна, предаде репортер на Maritime.bg.

По думите й декарбонизацията и енергийният преход са изключително важни за по-устойчивото и конкурентоспособно развитие на синята икономика в Европейския съюз.

„Морският транспорт и пристанищата ще играят ключова роля за постигането на въглеродна неутралност на синята икономика на ЕС до 2050 г.“, каза Вичева.

Тя изтъкна, че секторите на синята икономика могат да са пример за използването на нови енергийни практики, алтернативни горива и по-чисти по-ефективни операции.

„Затова особено оценявам факта, че с днешната проява във Варна този диалог се развива на национално и регионално равнище. Аз и моите колеги оставаме на разположение за сътрудничество на всяка помощ в рамките на общата морска програма за Черно море“, отбеляза Вичева.

Днес във Варна се проведе конференция „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, организирана от Министерство на транспорта и съобщенията – Национален координатор на Общия Дневен ред за Черно море (СМА) и Морски клъстър България – Национален хъб на Черноморския механизъм за подпомагане изпълнението на СМА (BSAM), с подкрепата на BSAM, Българска морска камара и ВВМУ „Н.Й Вапцаров“. Събитието е част от инициативата „Европейски морски ден в моята страна 2023 г.„. Първото национално събитие в подкрепа на Общия дневен ред за Черно море през тази година има за цел да инициира дискусия относно предизвикателствата пред българските пристанища и възможностите за развитието им, като се обърне внимание на перспективи за екологична и енергийна устойчивост, добри практики от други морски басейни, нови проектни идеи.

Последни новини

Последни новини

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по