Ученици представиха иновативни идеи за речното корабостроене и корабоплаване

В Русе се проведе Трансграничен панаир на идеите с участието на ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе и сродния по профил Технически лицей „Вицеадмирал Йоан Бълънеску“-Гюргево. Инициативата е част от предварителните събития в програмата на Европейската нощ на учените 2023 в Русенския университет.

През април 2023 г. директорите на двете професионални гимназии – Ивелина Георгиева и Ана Мария Фиеръстръу сключиха договор за сътрудничество в Гюргево.

На Трансграничния панаир на идеите Русенският университет посрещна повече от 40 румънски и български ученици от горния гимназиален етап, които представиха свои иновативни идеи в областта на речното корабостроене и корабоплаване и опазването на река Дунав.

Русенските ученици представиха своя иновативен принос към корабоплаването по р. Дунав със създадения от тях кораб „Нике“, на който могат да практикуват навигационни и други специфични умения в симулирана водна среда, съобщиха от университета в Русе.

Учениците от Гюргево се представиха с две свои идеи. Първата от тях насочва вниманието към платформа (Complete Sail), която предоставя на потребителите на речни плавателни съдове данни в реално време, напр. за водни препятствия и сила на водния поток, и по този начин гарантира безопасност на плаването, Втората идея разкрива визията на гюргевските ученици за високоскоростна лодка с капацитет 100 души (Navi-bus Danube), която да осигурява връзка между градовете по река Дунав

На финала на изключително ползотворната среща Лили Ганчева, известна с изключителния си принос към всички инициативи в региона Русе – Гюргево, представи накратко книга, посветена на дълголетната история на корабостроителницата в Гюргево. Като единствена действаща индустрия в този бранш в региона, гюргевската корабостроителница е извършила ремонт на емблематичния за всеки българин кораб „Радецки“, както и на редица плавателни съдове на Рубишипс и Параходство Българско речно плаване.

Състоялият се Трансграничен панаир на идеите Русе-Гюргево е уникално събитие в програмата на Европейската нощ на учените в България, инициирано от Русенския университет.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за