По-малко са обработените кораби в дунавските ни пристанища за първите четири месеца на годината

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав, намалява въпреки благоприятните навигационни условия за плаване. Това каза в интервю за БТА Иван Жеков – директор на дирекция „Речен надзор – Русе“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Той посочи, че за първите четири месеца на тази година броят на товарните кораби, посетили пристанищата Силистра, Русе, Свищов и Никопол, е намалял с около 25 процента спрямо същия период на миналата година. 

„От началото на януари до края на април тази година четирите наши пристанища са посетени от 2400 товарни кораба. За същия период през миналата година те са били 3200“, обясни Жеков. 

Той не се нае да коментира какви са причините за намалението на броя на товарните кораби, но предположи, че това може да се дължи на забраната за внос на зърно от Украйна.  „Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката“, каза Жеков. 

По думите му в същото време е регистрирано увеличение на броя на посещенията на круизни кораби край Русе с 10 процента за изминалите два месеца – април и май, в сравнение със същия период на миналата година. Жеков обясни, че планираните посещения на круизни кораби край Русе са 510 за тази година.

Жеков припомни, че заради ниското ниво на Дунав миналата година е била една от най-тежките за корабоплаването по реката. „В продължение на около пет месеца заради ниското ниво имаше прагове по реката, които затрудняваха, а на моменти и спираха напълно корабоплаването“, обясни Жеков. 

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,