ИО – БАН: Към момента няма непосредствена опасност за крайбрежието ни

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна.

През последните дни в социалните мрежи усилено се разпространяват твърдения, че този инцидент може да „застраши екологията“ на Черно море и България.

Гл. ас. д-р Иван Димитров от Институт за космически изследвания и технологии – БАН предостави на Maritime.bg сателитни изображения, от които се вижда навлизането на по-мътните води в Днепърския залив. От изображенията става ясно, че към момента те са концентрирани именно в залива и край Одеса.

Институтът по океанология „Фритьоф Нансен“ – БАН е координатор на Черноморския център за мониторинг и прогнози.

Става дума за равни и ниски земи, които са с огромна разливна площ, т.е. това количество вода, колкото и да е голямо то, не може да попадне изцяло в Черно море, заяви пред Maritime.bg директорът на ИО – БАН доц. д-р Николай Вълчев.

По думите му основното натоварване за екосистемата ще има в района на Днепърския залив. Този залив, който е изключително затворен – дълбок и тесен, ще поеме разбира се най-голямата част от натоварването, коментира ученият.

Той подчерта, че е изключително ниска хидродинамиката в района, в който в Черно море попадат водите на Днепър.

Това, което се вижда от прогнозата за теченията е, че се образува един антициклонален вихър, който затваря тези обеми вода в акваторията на залива, поясни доц. д-р Вълчев.

И добави, че няма нищо необичайно, че край Одеса вече се наблюдават ефектите, както показват и сателитните изображения на Института за космически изследвания и технологии.

По отношение на крайбрежната циркулация този район е доста затворен от всички останали крайбрежни циркулационни клетки. За да достигнат количества от тези води в района на струйното Черноморско течение, което най-общо казано е на дълбочини от 80 – 100 метра, трябва наистина да се случи нещо много сериозно като хидродинамично събитие, което в близките дни и по принцип в този сезон не би могло да бъде очаквано, заяви доц. д-р Вълчев.

По думите му евентуално замърсяване може да достигне нашите брегове само през основното течение, което е малко вероятно.

По прогнозата, която виждам и като специалист по хидродинамика смятам, че в близките дни едва ли може да се очаква пристигане на някакви количества замърсилите или органични дънни останки и т.н., които се наблюдават в момента в зоната, в която постъпват водите от този язовир в Черно море, заяви още директорът на Института по океанология.

Припомняме, че Басейнова дирекция „Черноморски район“ извършва извънреден мониторинг за качеството на морската вода край българския бряг на Черно море от началото на военните действия в Украйна.

„От началото на военните действия, резултатите от мониторинга не показват никакви наднормени показатели“, коментираха пред Maritime.bg от БДЧР.

БДЧР продължава регулярния мониторинг.

Последни новини

Последни новини