Замърсяването след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“ остава към момента в залива край Одеса

Граждани на Одеса, Украйна, на плаж в града край натрупаните по брега клони и дънери. Снимка: Думская

Замърсяването край Одеса, предизвикано след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“, остава локално за залива към 10-и юни, сочат сателитни изображения, с които Maritime.bg разполага.

Припомняме, че от Института по океанология определиха като малко вероятна опасността за българското крайбрежие на Черно море.

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка , разположен на река Днепър в Украйна, съобщиха и от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, допълват от МС, предаде БТА.

До момента у нас не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий – 137 и тритий.

Какво знаем до момента за разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“, Maritime.bg събра най-важните моменти от началото на войната?

На 24 февруари 2022 г. президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на т.нар. „специална военна операция“ на територията на Украйна. В първите й дни (как протекоха) под контрола на руските сили премина изцяло районът на ВЕЦ “Каховка”. През язовирната стена преминаваше автомобилен и железопътен път.  

 • На 11 август 2022 г. след артилерийски обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Русия обяви прекратяване на трафика по моста на ВЕЦ “Каховка”, съобщи руското опозиционно издание “Медуза”.
 • На 3 септември 2022 г. Държавната информационна агенция на РФ “ТАСС” през своето англоезично издание съобщава, че ВСУ продължават да обстрелват района на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 21 октомври 2022 г. британската телевизия BBC цитира президента на Украйна Володимир Зеленски, който твърди, че Русия планира “да взриви” язовирната стена.
 • Ден по-късно, на 22 октомври 2022 г., информационна агенция “Ройтерс” публикува “факт бокс” с информация за потенциалните последствия при разрушаване на стената на ВЕЦ “Каховка”. “Взривяването на язовирната стена също ще унищожи водоснабдяването на Крим и по този начин ще покаже, че Русия е приела, че не може да задържи полуострова”, казва Зеленски.
 • На 17 ноември 2022 г. специализираното издание “Hydro Review” цитира данни на Министерството на отбраната на правителството на Обединеното кралство. Според “актуална разузнавателна информация за ситуацията в Украйна към 16 ноември”: На 11 ноември 2022 г. обектът претърпя допълнителни значителни щети, почти сигурно от отстъпващи руски сили. В сводката на военното разузнаване на Великобритания обаче се посочва още: “Украинските прецизни удари са насочени към обекта от август, като успешно прекъсват снабдяването на руските военни”.
 • На 29 декември 2022 г. авторитетният американски ежедневник “The Washington Post” цитира генерал-майор от ВСУ за планирани действия от украинската страна за целенасочено разрушаване стената на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 10 февруари 2023 г. NPR анализира сателитни изображения, от които става ясно, че руските сили в района на ВЕЦ “Каховка” са започнали източване на язовира.
 • На 17 май 2023 г. “New York Times” съобщава, че нивото на водата в язовира е достигнало максимално критично високо ниво.
 • На 6 юни 2023 г. при неустановени обстоятелства е разрушена част от язовирната стена, което води до мащабен разлив и наводняване на територии. Според “Associated Press” от началото на войната, Русия “контролира ниско разположената източна страна, която е по-уязвима от наводнения”.
 • В същия ден, 6 юни 2023 г., британската “Sky News” съобщава, че разузнавателните служби на САЩ “клонят” към вероятна ангажираност на руската страна към разрушаването на стената.
 • На 7 юни 2023 г. Държавната инспекция по околната среда на Югозападния район в Украйна разпространява прессъобщение, в което се съобщава за потенциална опасност за екологията на Черно море. В съобщението е подчертано, че пробонабирания не установяват ефект за морските води към датата.
 • На 8 юни 2023 г. агенция „Интерфакс – Украйна“ цитира съобщение на Генералния щаб на ВСУ: „Окупаторите не са се подготвили за последствията от експлозията на Каховската ВЕЦ, в резултат на която има убити и ранени части на руската армия, както и загубени провизии и военна техника„.
 • На 9 юни 2023 г., “New York Times” информира, че разузнавателните служби на САЩ нямат категорични доказателства за отговорната страна за разрушаването на стената.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация