Ондатри, жаби и тритони. Как се движи замърсяването в Черно море?

Ондатра (Ondatra zibethicus), спасена край Одеса, снимка: Думская

Ондатри, жаби и тритони спасяват по плажовете край Одеса от местния зоопарк, съобщи „Думская“. Край бреговете на украинския черноморски град вече бяха открити и пехотни мини.

Разпространението на по-мътните и вероятно замърсени води, които навлязоха в Черно море след разрушаване стената на ВЕЦ „Каховка“ на р. Днепър, вероятно няма да може да бъде наблюдавано в близките часове от сателити, тъй като в района има гъста облачност.

Последните сателитни изображения, с които Maritime.bg разполага, са от 10-и юни и от тях се вижда, че до голяма степен замърсяването остава затворено в залива край Одеса.

На 10-и юни местната Държавна екологична служба съобщи, че е установено превишаване на твърдите частичи, желязото и значително е намаляла солеността на морската вода в района на Одеса.

Сателитно изображение към 11.06 / НАСА

До момента украинските екологични служби не са информирали за установени „радиоактивни вещества“ във водите на Черно море, както съобщиха някои национални телевизии в България.

Източник на Maritime.bg в Сергиивка, Украйна, съобщава за забелязани отпадъци по близкия бряг. Селището е разположено южно от Черноморск. Последните сателитни изображения показват, че по-мътните води се разпространяват с южно направление.

В неделя от Института по океанология – БАН разпространиха 6-дневна прогноза за състоянието на повърхностните течения в Черно море, продуцирана от Черноморския център за мониторинг и прогнози:

Maritime.bg припомня, че към момента няма установено замърсяване на водите в Черно море край българското крайбрежие.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация