Украйна: Няма холера в морето край Одеса, не идва краят на света, до 1 година екосистемата ще се възстанови

Учените в Украйна не считат, че разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“ ще доведе до „края на света“ за водите на Одеския залив.

Няма нищо критично в „позеленяването“ на водите край Одеса. Това заявява директорът на хидробиологичната станция на Одеския национален университет Олег Ковтун, предаде „Думская“.

В социалните мрежи у нас се разпространява информация и кадри за „позеленяване“ на морето, която се представя като доказателство за потенциален предстоящ „апокалипсис“ по българското крайбрежие на Черно море. Днес министърът на туризма Зарица Динкова определи случващото у нас като хибридна атака.

„Обезсоляването води до цъфтеж на сладководни водорасли. Това е често срещано явление за нашите устия, в резултат на което водата става като желе. При горещи условия това може да доведе до смърт на риба, но тук няма нищо критично. Не мисля, че трябва да очакваме някаква катастрофа. Обезсоляването на крайбрежната вода не е уникално, но обикновено се случва през пролетта по време на наводнения“, подчертава украинският учен.

Хидробиологът Сергей Хуторной смята, че в случай на неблагоприятни метеорологични условия – липса на северни ветрове и бурно време, както и рязко повишаване на температурата на водата, е възможно масово измиране на риба и други морски обитатели.

„Значителна част от рибата вече е отишла по-далеч от брега, където се запазва солеността, незначителна част е умряла. В същото време сладководните риби, внесени в морето, със сигурност ще умрат с по-нататъшно засоляване на водната зона“, казва той.

Бактерия, причиняваща чревни инфекции, която не е причинител на холера, е открита във водни проби, взети от акваторията на Пристанище Одеса, съобщиха днес от Регионалния център за контрол и превенция на заболяванията на Министерството на здравеопазването на Украйна. Тази информация идва на фона на масово разпространените съобщения, включително у нас, за „установена холера, салмонела и хепатит по бреговете на Черно море“. Регионалният център в Украйна уточнява, че става дума за резултати от проби, взети на 10 юни.

Украинската служба подчертава още, че изследванията на питейната вода за санитарно-микробиологични и санитарно-химични показатели не установяват превишаване на нормите.

Учените в Украйна все пак подчертават, че разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“ води до сериозни щети на флората и фауната и в близко бъдеще те ще се увеличават, но очакват Черно море да се самоочисти доста бързо. Учените не изключват смъртта на много организми, живеещи в плитки води, поради обезсоляване (по-специално раци), но други ще дойдат да ги заменят от дълбините, коментират учените пред „Думская“.

Ако не се случи нещо извънредно, догодина природата ще възстанови максимално естественото си състояние, според украинските експерти.

Сателитни изображения от 16 юни, с които Maritime.bg разполага, показват все по-видимо разтваряне на по-мътните води, които бяха наблюдавани в района на залива в Одеса в дните след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“.

Сателитно изображение от 16.06.2023 г. / НАСА

След период на активно смесване на постъпилите водни обеми с водите в Одеския залив в периода 9-13.06.2023 г., в момента се наблюдава диспергиране на петното, което обхваща северната част на северозападния шелф и ясно се разграничава от водите, постъпващи от р. Дунав, пише в анализ на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ – БАН.

Последните прогнози сочат успокояване на хидродинамичната обстановка, в т.ч. число наличието на крайбрежни течения с посока към Одеския залив, което предполага забавен пренос на замърсените води. Основната част от него се проследява по крайбрежната ивица, като следи от замърсените води се наблюдават и във външните части на северозападния шелф, добавят от ИО – БАН.

Какво се знае за разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“

 • На 11 август 2022 г. след артилерийски обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Русия обяви прекратяване на трафика по моста на ВЕЦ “Каховка”, съобщи руското опозиционно издание “Медуза”.
 • На 3 септември 2022 г. Държавната информационна агенция на РФ “ТАСС” през своето англоезично издание съобщава, че ВСУ продължават да обстрелват района на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 21 октомври 2022 г. британската телевизия BBC цитира президента на Украйна Володимир Зеленски, който твърди, че Русия планира “да взриви” язовирната стена.
 • Ден по-късно, на 22 октомври 2022 г., информационна агенция “Ройтерс” публикува “факт бокс” с информация за потенциалните последствия при разрушаване на стената на ВЕЦ “Каховка”. “Взривяването на язовирната стена също ще унищожи водоснабдяването на Крим и по този начин ще покаже, че Русия е приела, че не може да задържи полуострова”, казва Зеленски.
 • На 17 ноември 2022 г. специализираното издание “Hydro Review” цитира данни на Министерството на отбраната на правителството на Обединеното кралство. Според “актуална разузнавателна информация за ситуацията в Украйна към 16 ноември”: На 11 ноември 2022 г. обектът претърпя допълнителни значителни щети, почти сигурно от отстъпващи руски сили. В сводката на военното разузнаване на Великобритания обаче се посочва още: “Украинските прецизни удари са насочени към обекта от август, като успешно прекъсват снабдяването на руските военни”.
 • На 29 декември 2022 г. авторитетният американски ежедневник “The Washington Post” цитира генерал-майор от ВСУ за планирани действия от украинската страна за целенасочено разрушаване стената на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 10 февруари 2023 г. NPR анализира сателитни изображения, от които става ясно, че руските сили в района на ВЕЦ “Каховка” са започнали източване на язовира.
 • На 17 май 2023 г. “New York Times” съобщава, че нивото на водата в язовира е достигнало максимално критично високо ниво.
 • На 6 юни 2023 г. при неустановени обстоятелства е разрушена част от язовирната стена, което води до мащабен разлив и наводняване на територии. Според “Associated Press” от началото на войната, Русия “контролира ниско разположената източна страна, която е по-уязвима от наводнения”.
 • В същия ден, 6 юни 2023 г., британската “Sky News” съобщава, че разузнавателните служби на САЩ “клонят” към вероятна ангажираност на руската страна към разрушаването на стената.
 • На 7 юни 2023 г. Държавната инспекция по околната среда на Югозападния район в Украйна разпространява прессъобщение, в което се съобщава за потенциална опасност за екологията на Черно море. В съобщението е подчертано, че пробонабирания не установяват ефект за морските води към датата.
 • На 8 юни 2023 г. агенция „Интерфакс – Украйна“ цитира съобщение на Генералния щаб на ВСУ: „Окупаторите не са се подготвили за последствията от експлозията на Каховската ВЕЦ, в резултат на която има убити и ранени части на руската армия, както и загубени провизии и военна техника„.
 • На 9 юни 2023 г., “New York Times” информира, че разузнавателните служби на САЩ нямат категорични доказателства за отговорната страна за разрушаването на стената.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,