Порт Пирея става средиземноморски хъб за пътнически кораби с европари

Държавната компания в Република Гърция, която оперира най-голямото пристанище в страната, съобщи, че ще получи местно финансиране и такова по фондовете на ЕС.

Средствата в размер на 220 млн. евро, ще бъдат използвани от PIRAEUS PORT AUTHORITY S.A. за развитие на пасажерските терминали в порт Пирея.

Във финансовата схема, държавата ще участва с 33 млн. евро, а останалите 187 млн. ще бъдат получени по програмите на ЕС за регионално развитие. Очаква се първите работи на терен да започнат през следващата година, съобщиха портовите власти.

Експанзията ще позволи на порта в Пирея да се модернизира и стане регионален хъб за по-големи пътнически кораби. Това ще окаже положително влияние и на останалите пристанища в страната.

Пътническите кораби от ново поколение в момента не могат да застават на централните к. места в гръцкия порт, заради размерите си.

Според портовите власти, експанзията ще превърне Пирея в най-голямото пътническо пристанище в Средиземно море.

В момента държавата притежава 51% от дяловете в дружеството, други 23,1% пък притежава Фондът за регионално развитие на Гърция, който управлява продажбите на държавните дялови участия.

Maritime.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните