Турските кораби-централи ще захранват Ливан в продължение на три години

Турската корпорация Karadeniz Holding е спечелила сделка за осигуряване на електроенергия на Ливан за период от три години. Компанията разполага с два кораба-централи, за които Maritime.bg писа. Ливан изпитва ежедневни проблеми с електричеството, като доста често от 5 до 8 часа в денонощие, в части от страната няма електрическо захранване.

Контрактът е най-голямата сделка сключвана между Турция и Ливан досега. Договорът е за 390 млн. щ. долара. Той е сключен в Бейрут.

„Много сме горди, че електричеството, което произвеждаме, ще подобри живота на нашите братя от Ливан. Работим с все сили по този проект от 2010 година. След дълга процедура за избор на изпълнител, ние предложихме най-добрите условия”, каза Орхан Карадениз, председател на борда на директорите на турския конгломерат. Той не пропусна да се пошегува, че ливанците са „трудни търговци”.

Това е поредното признание за корабите на компанията. Досега те са захранвали мрежата на Ирак и Пакистан. Според договора, първият кораб трябва да пристигне в Ливан до 120 дни. 180 дни по-късно и вторият съд трябва да бъде включен в електропреносната мрежа. Корабите ще осигурят 270 мегавата електричество за три години.

Maritime.bg припомня, че компанията преоборудва бълкери, в самоходни централи, които могат да се включват в различни точки на електропреносните мрежи. Всеки кораб е снабден с двигатели MAN, позволяващи работа както на тежко гориво, така и на газ. Компанията възнамерява да въведе в експлоатация три кораба от този тип. Първият съд произвежда 144 MW, другите два 180 – 220 MW. Вече два от корабите са на вода и са успешно сертифицирани.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред