Турските кораби-централи ще захранват Ливан в продължение на три години

Турската корпорация Karadeniz Holding е спечелила сделка за осигуряване на електроенергия на Ливан за период от три години. Компанията разполага с два кораба-централи, за които Maritime.bg писа. Ливан изпитва ежедневни проблеми с електричеството, като доста често от 5 до 8 часа в денонощие, в части от страната няма електрическо захранване.

Контрактът е най-голямата сделка сключвана между Турция и Ливан досега. Договорът е за 390 млн. щ. долара. Той е сключен в Бейрут.

„Много сме горди, че електричеството, което произвеждаме, ще подобри живота на нашите братя от Ливан. Работим с все сили по този проект от 2010 година. След дълга процедура за избор на изпълнител, ние предложихме най-добрите условия”, каза Орхан Карадениз, председател на борда на директорите на турския конгломерат. Той не пропусна да се пошегува, че ливанците са „трудни търговци”.

Това е поредното признание за корабите на компанията. Досега те са захранвали мрежата на Ирак и Пакистан. Според договора, първият кораб трябва да пристигне в Ливан до 120 дни. 180 дни по-късно и вторият съд трябва да бъде включен в електропреносната мрежа. Корабите ще осигурят 270 мегавата електричество за три години.

Maritime.bg припомня, че компанията преоборудва бълкери, в самоходни централи, които могат да се включват в различни точки на електропреносните мрежи. Всеки кораб е снабден с двигатели MAN, позволяващи работа както на тежко гориво, така и на газ. Компанията възнамерява да въведе в експлоатация три кораба от този тип. Първият съд произвежда 144 MW, другите два 180 – 220 MW. Вече два от корабите са на вода и са успешно сертифицирани.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на