Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през пристанищата си на река Дунав

Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през пристанищата си на река Дунав, тъй като Русия на практика блокира доставките през Черно море, заявихa от Администрацията на морските пристанища, предаде Ройтерс.

Под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) и Турция през юли 2022 г. Москва и Киев сключиха сделка за безопасното транспортиране на зърно през Черно море, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Москва заплаши, че няма да удължи сделката след 18 юли, освен ако не бъде изпълнена поредица от искания, включително премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове. Според Кремъл дадените гаранции за руския износ не са били спазени.

„Тъй като Русия ефективно блокира работата на зърнения коридор, ние трябва да сме готови да насочим почти целия обем на износа на новата реколта през дунавските пристанища“, написа във „Фейсбук“ Дмитро Баринов, заместник-ръководител на Управлението на украинските морски пристанища, предаде БТА.

При наличието на работещ Черноморски зърнен коридор, около половината от износа на украински селскостопански продукти се транспортира през черноморските пристанища, една четвърт преминава през дунавските пристанища и още толкова – през западната граница на страната.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към