Рязко понижение на температурата на морската вода стана причина за измиране на дребни екземпляри риба край „Иканталъка“

На 27 юни в РИОСВ-Варна постъпиха няколко сигнала от граждани за умряла риба на брега и в морската вода в района на къмпинг „Свети Георги“, местност „Иканталъка“, между гр. Каварна и гр. Балчик. Експерти от екоинспекцията организираха незабавна съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна.

При проверката е извършен обход по протежението на плаж „Иканталъка II“, включително на плажа при къмпинг „Св. Георги“ и плаж „Херос“, в землището на с. Топола.

Установено е струпване на мъртви рибни екземпляри от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Същите са с размери около 3-4 см. Във водата се наблюдава както умряла, така и жива риба.

От РИОСВ-Варна не са установени брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с наличие на водорасли без неприятен мирис.

По заявка на БДЧР са взети водни проби от два пункта – плаж „Иканталъка II“ при къмпинг „Св. Георги“ и от плаж „Тузлата“.

Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби.

По информация на сигналоподателя, както и спасители присъстващи на плажа, налице е рязко понижение на температурата на морската вода.

Пред Maritime.bg учени коментираха, че подобни процеси се наблюдават ежегодно и не могат да бъдат свързани с потенциалното замърсяване на Черно море след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“.

Последни новини

Последни новини