БАН присъди почетен плакет ЗЛАТЕН на Института по океанология по повод 50 години от основаването му

БАН присъди почетен плакет ЗЛАТЕН на Институтa по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ за значителните му постижения в изследването, опазването и устойчивото използване на Черно море и неговите ресурси и по повод 50 години от основаването му.

Тържественото честване се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи плакет на директора на института доц. Николай Вълчев.

По време на тържественото честване доц. Николай Вълчев представи работата на Института по океанология в три основни стълба на развитие – традиции, иновации и образование.

Той изтъкна водещите постижения в ранните етапи от историята, съвременните предизвикателства пред морската наука и как учените ги посрещат, както и активната просветителска дейност за повишаване на грамотността на младото поколение по отношение на океаните и моретата.

Повече от 50 проекта са реализирани през последните 5 години, каза доц. Вълчев, който разказа за сътрудничеството с български и международни организации и за научните мрежи, с които си партнират учените.

До 18 юли във фоайето на БАН може да бъде разгледана постерна изложба, която показва историята и постиженията на института през годините.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация