“Наука за морето” – нов документален филм за Черно море

Най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно море “Наука за морето” стартира своето лятно турне по българското Черноморие. 

Първата дата на прожекция на продукцията на Института по океанология към БАН – Варна е именно българската морска столица на 15 юли, от 19:00 часа, във Фестивален и Конгресен център – Варна – вход свободен.

След това филмът ще бъде показан и на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат и още няколко дати на различни точки от родното крайбрежие, които ще станат ясни съвсем скоро.

В рамките на прожекцията във Варна на 15.07 публиката ще получи възможност да се срещне лично с авторите на продукцията от Института по океанология и да зададат своите въпроси по време на специална дискусия.

Автори на “Наука за морето” са учените от екипа на Института по океанология, а продуценти – Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист – Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко-активист Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма “Море на вятъра” (2018).

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и  представя работата на българските учени от Института по Океанология и най-впечатляващите им резултати. 

“Наука за морето” показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Наука за морето – трейлър from Beardfrost Productions on Vimeo.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за