Морско училище участва в проект за развитие на жените в морската индустрия

С цел да се насърчи професионалното развитие на жените в морския сектор и да се преодолее половото неравенство, ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, заедно с още пет партньорски организации – HELMEPA (Гърция), Militos Consulting S.A. (Гърция), Sea Teach S.L. (Испания), R& DО Limited (Кипър) и Политехническият университет на Каталуния – BarcelonaTech (UPC) (Испания), стартират международния проект „She4Sea“.

Той е посветен на придобиването и развитието на т.нар. меки умения, групирани в следните три сфери на компетентност: лидерство, предприемачество и устойчивост.

Основните цели на проекта са да осигури на безработни жени подходящ набор от умения за реализацията им в три морски сектора: морски туризъм, риболов и аквакултури и корабоплаване.

Проектът предвижда да осигури на жени, заети в морската индустрия, умения за преследване на действителни управленски и лидерски роли.

Планират се инструменти и методологии за професионално образование и обучение (ПОО), съобразени с развитието на меките умения на жените.

Съвместният проект има за цел да направи морските професии и предприемачеството привлекателни като печеливша кариера за жените чрез равенство между половете в ключови умения и компетенции.

Основната целева група са жени (особено безработни), които желаят да продължат кариерата си в трите гореспоменати морски сектора.

Второстепенните целеви групи включват обучаващи организации в професионално развитие и предприемачество в морския сектор, организации, насърчаващи заетостта на жените, предприемачеството и лидерството, както и работодатели в морската индустрия.

Жени в морската индустрия

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за