Украинското зърно „задушава“ Пристанище Констанца

Несигурната Зърнения коридор в Черно море превърна най-близкото до Украйна пристанище Констанца в съседна Румъния в ключова алтернатива, която се готви за двойно нарастване на товарооборота спрямо рекордни години и риск от забавяне с месеци на транспортирането на вътрешната реколта, пише Ройтерс, позовавайки се на експерти и търговци.

Украйна, един от водещите износители на зърно и маслодайни семена в света, се оказа с блокирани черноморски пристанища след руската инвазия през февруари 2022 г. Тя получи ограничен достъп до три от пристанищата си съгласно договорена миналия юли сделка с посредничеството на ООН и Турция, която беше удължавана три пъти, но се очаква да изтече този месец.

Като се има предвид, че не са регистрирани нови кораби по споразумението от 26 юни насам и евентуалното му ново удължаване е несигурно, украински официални представители заявиха, че транзитът през румънското черноморски пристанище Констанца ще бъде от ключова важност, отбелязва агенцията, предаде БТА.

От началото на войната Констанца пое една трета от общия износ на зърно от Украйна, възлизащ на малко над 49 милиона тона. Румънските пристанищни оператори са транспортирали 8,6 милиона тона миналата година и 6,3 милиона тона през първите пет месеца на 2023 г., съобщи за Ройтерс администрацията на пристанище Констанца. През пристанището са преминали общо 12,7 милиона тона зърно през първите пет месеца, което е с 21 процента повече от година по-рано. 

„Има предпоставки пристанище Констанца да стане свидетел на нов рекорд на товарооборота“, посочва администрацията.

Агенцията отбелязва, че миналата година Румъния е отворила отново или е ремонтирала 47 товарни и пътнически железопътни връзки с Украйна и съседна Молдова и работите по железопътната мрежа продължават. 

Транзитните маршрути с влакове и баржи от дунавските украински пристанища се развиха през 16-те месеца от началото на войната, а логистичните подобрения доведоха до спадане на разходите и така Дунав придоби ключово значение за украински износ на земеделски продукти.

Същевременно застрахователните премии за корабите, напускащи пристанище Одеса, и разходите за изчакване на инспекции от Русия, Турция и ООН в Истанбул достигат до 1 милиона долара за кораб със среден размер, така че алтернативата през Констанца остава четири пъти по-евтина. В резултат на това пристанището се очаква да бъде претоварено, дори и при удължаване на черноморската сделка, коментират експерти. 

„Ние сме извън сезона на прибиране на реколтата сега и въпреки това Констанца се задушава“, заяви за Ройтерс Чезар Георге от румънската консултантска компания за зърнения пазар АГРИКолумн. Той смята, че до 27 милиона тона украинско зърно и маслодайни семена може да бъдат транспортирани през Констанца в сезон 2023/2024, конкурирайки се с очакваната румънска реколта от 20-21 милиона тона.

В комбинация двата потока от товари може почти да удвоят досегашния годишен рекорд на пристанище Констанца от 25 милиона тона зърно, което би довело до претоварване и закъснения.

„Износителите вече не подписват договори за доставка през Констанца през юли и август, няма вече складови площи, много зърно се очаква да пристигне. Договори се подписват за доставка през септември“, посочва Георге.

Допълнителни затруднения идват от възможното запълване на складовия капацитет на Констанца, посочва украински стоков анализатор. Пристанището има капацитет за складиране от 2 милиона тона, но потоците трябва да бъдат стриктно разделени заради сертификатите за произход на зърното. 

Същевременно Букурещ обмисля мерки, чрез които да даде приоритетен достъп на румънските фермери до пристанище Констанца по време на сезона на жътвата, което може да ограничи потока на украинското зърно, отбелязва агенцията.

Румъния е една от петте източноевропейски членки на ЕС, които станаха свидетели на голям приток на украинско зърно след руската инвазия, което накара ЕС да одобри временни търговски ограничения. Въпреки това украинският анализатор смята, че украинският износ на зърно ще намери място тази година, още повече че реколтата се очаква да бъде по-слаба заради войната.

„Тъй като имаме много по-ниска реколта тази година, мисля, че можем да се справим без проблем със складирането“, казва анализаторът.

„Част от нея ще мине през Констанца, Дунав и коридора, друга част ще замине с влакове или камиони директно към Европа“, отбелязва той.  

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към