Китай и Русия стартираха контейнерна линия през Северния морски път

Нова контейнерна линия свързва руски и китайски пристанища през Северния морски път (СМП). Тя се обслужва от китайската HYNNS, а в контейнерния терминал FCT в Санкт Петербург бе обработен и първи кораб.

Това е плаващият под флага на Хонконг NEWNEW POLAR BEAR (IMO: 9313204). Съдът има ледови клас и капацитет за превоз на 1 600 TEU.

Корабът отплава от Санкт Петербург на 7 юли 2023 г. Превозва експортни стоки на руски производители, предимно на дървопреработвателни предприятия от Северозападния регион.

Контейнеровозът ще премине през Арктическия басейн.

Очакваното транзитно време е 28 дни в зависимост от ледовите условия, съобщи операторът на терминала „Global Ports“. Компанията изтъква, че корабоплаването по СМП гарантира двойно по-бърза доставка на стоки и товари в сравнение с маршрута през Суецкия канал.

Линията включва китайските пристанищата Циндао, Тяндзин и Шанхай. Тя ще бъде обслужвана от четири контейнеровоза с капацитет до 3 500 TEU, като са включени пристанищата в Санкт Петербург, Калининград и Архангелск.

| Северен морски път

Последни новини

Последни новини

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита