Войната в Украйна води до промяна на транспортните коридори, според българското разузнаване

Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. Това пише в доклада за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за миналата година.

Агенцията посочва, че войната в Украйна е довела до промяна на основни енергийни и транспортни коридори.

Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

Руската инвазия се превърна в директно предизвикателство за европейската архитектура за сигурност и демократичните принципи и устои на международното право. За постигане на целите си в европейските страни Кремъл продължи да използва широк инструментариум от хибридни средства, според Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

През периода нито един от замразените конфликти в Черноморския регион не беше разрешен, като главната заплаха за сигурността произтичаше от войната на Русия срещу Украйна и от нарастващото противопоставяне между Кремъл и Запада. Формулират се заплахи за използване на ядрено оръжие и се реализират сравнително успешни опити за промяна на международния ред и европейската система за сигурност, според Служба „Военно разузнаване“.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,