Откраднаха камбаните от мемориала на адм. Ушаков на нос Калиакра

13 бронзови камбани са откраднати от нос Калиакра. Сигнал за кражбата е подаден на 7 юли в Районното управление на полицията в Каварна, предаде Дневник.

Камбаните са част от мемориала на адмирал Фьодор Ушаков, издигнат на нос Калиакра и са собственост на Историческия музей в Каварна.

Те са излети от бронз и всяка една от тях тежи около 10 килограма, съобщи директорът на музея Пенко Георгиев, който се натъква на оголената арка около паметника в петък сутринта.

С техническо средство са свалени и отнесени 13 от общо осемнайсетте камбани на мемориала.  

Образувано е досъдебно производство, иззети са и веществени доказателства.

Директорът на музея Пенчо Георгиев коментира за БТА, че камбаните най-вероятно са открадната с цел продажба, тъй като са бронзови. Служители на Исторически музей – Каварна, както и директорът, търсят съдействие и от пунктовете за изкупуване на цветни метали, ако случайно стигне до тях някоя от камбаните. „Молим всички, които по един или друг начин имат информация, да ни я предоставят. Ние винаги сме намирали начин да овъзмездяваме хората и да осигурим тяхната анонимност“, апелира Георгиев. 

Той разказа още, че монтират камбаните в началото на сезона, когато започнат да идват туристи на нос „Калиакра“ и ги демонтират през есента.

На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805), пише Морски вестник.

Maritime.bg припомня, че през май т.г. бе осквернен друг морски монумент – на подводничарите край устието на р. Камчия.

По темата тук:

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,