Институтът по океанология отбелязва 50 години от създаването си

50 години от създаването си отбелязва Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките.

Институтът е основан на 1 юли 1973 г. под името Институт за морски изследвания и океанология (ИМИО) към БАН, в състава на Единния център за науки за земята – Варна.

През 1976 г. е построена основната сграда на института, а през 1988 г. е построен лабораторният корпус.

През 1984 г. ИМИО е преименуван на Институт по океанология. През 2005 г. с решение на Общото събрание на БАН Институтът по океанология се именува на световноизвестния учен-океанолог проф. Фритьоф Нансен.

Днес от 14:00 ч. във Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе научна беседа, посветена на юбилея.

Като част от честването на годишнината, ИО – БАН представя документалния филм “Наука за морето”, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно море.

Първата дата на прожекция на продукцията на Института по океанология – БАН ще бъде във Варна на 15 юли, от 19:00 часа, във Фестивален и конгресен център – Варна – вход свободен.

Тържественото честване на 50-годишнината на ИО – БАН ще се проведе от 16:00 часа в зала „Европа“ на ФКЦ – Варна на 12 юли.

От 50 години ИО – БАН извършва фундаментални и приложни научни изследвания в областта на океанологията в съответствие с националните приоритети и световните тенденции.

Изследователската, научно-приложната и експертната дейност са насочени към разработването на стратегия за устойчиво развитие и управление на екосистемата на Черно море, в съответствие с регионалното и европейското законодателство, прилагайки екосистемен подход.

Дейността на ИО – БАН обхваща научни изследвания и обучение в приоритетните направления: морска физика, химия, хидрология, климатология, геоморфология, геология, морфодинамиката на морското дъно и крайбрежната зона, биология и екология на морето, хидродинамика и литодинамика на крайбрежната зона и оперативна океанография.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация