Първа жена-капитан в „Одфйел“

Базираната в Норвегия „Одфйел“ (Odfjell) назначи първа жена-капитан в своята 109-годишна история.

Кап. Лизе Хенриксен

Кап. Лизе Хенриксен поема построения през 2005 г. и плаващ под флага на Норвегия танкер BOW SKY (IMO: 9215268).

Хенриксен започва кариерата си в „Одфйел“ като кадет през 2010 г., година след като работи на риболовен траулер и завършва обучението си в Университета в Тромсьо.

Работила е на борда на 10 кораба от състава на „Одфйел“, а през 2019 г. става старши помощник-капитан.

Лизе разказва, че работата на море е динамична и с постоянни предизвикателства, но предоставя огромни възможности за лично израстване.

Кап. Хенриксен смята, че на кораба могат да възникнат различни ситуации и всеки да има „лош ден“, но съветва: „Полагайте усилия да се усмихвате и да бъдете щастливи, така денят ще бъде по-светъл, а това ще се отрази положително на всички около вас“.

Лизе расте в малко отдалечено село с около 70 жители и разказва, че буквално е пораснала на риболовния кораб на баща си.

„Имам трима братя и на всички ни е малко смешно, че аз – единствената жена, бях тази, която в крайна сметка избра моряшка професия. Но винаги съм била мотивирана. Придружавах баща ми на всичките му риболовни излети. Винаги съм знаела, че ще прекарам живота си в морето”, казва кап. Хенриксен.

В индустрия, доминирана от мъже, Лизе Хенриксен се откроява сред пионерите. Има още много работа за постигане на истинско равенство между половете в корабоплаването. Проучване на Норвежката асоциация на корабособствениците от 2020 г. разкри, че само 15% от лидерите в морската индустрия на страната са жени. Сред моряците този брой е още по-нисък: едва 7%.

В глобалния мащаб на международното корабоплаване жените представляват едва 3% от работната сила на море.

Размишлявайки върху кариерата си, кап. Хенриксен откроява историческото естество на назначаването й като първата жена-капитан в „Одфйел“.

В състава на компанията има 27 жени моряци. Две от тях са старши помощник-капитани, две са втори механици, други две – трети механици. 11 са дамите сред 25-те кадети, които компанията планира да посрещне през тази година.

Жени в морската индустрия

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за