Държавата да придобие до 20% от консорциума за търсене на газ в блок „Хан Аспарух“, предлагат депутати

Депутати от ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха в сряда в парламента проект на решение, което задължава енергийния министър да проведе в рамките на 60 дни преговори с френската компания „Тотал“ и австрийската „О Ем Ви“ (OMV) за придобиване от държавата на до 20 процента дял от „Тотал Е&П България“, която проучва за нефт и газ блока „Хан Аспарух“ в дълбоките води на Черно море.

То бе обявено пред журналисти от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, предаде Mediapool. Добрев още в събота анонсира това свое намерение.

Смятаме, че българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионните възнаграждения, които ще получим по закон, без да сме акционери, и които са 30 процента от оборота, резултатите за страната ни могат да се максимализират, каза Добрев, предаде БТА. 

Като аргумент, поради който е добре БЕХ да стане партньор в „Блок 1-21 Хан Аспарух”, бившият енергиен министър посочи и факта, че в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост – в рамките на няколко километра, до границите на „Блок 1-21 Хан Аспарух”.

Вносителите посочват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на региона е застрашена, а акционерното участие в консорциума ще максимализира нетната настояща стойност на икономическата рента, получена от експлоатацията на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развитието на свързаните индустрии, а добивът на собствен газ на достъпни цени ще даде възможност за производството на топло- и електроенергия от газ, се казва още в мотивите.

Допълнителни аргументи и ползи за българското общество са, че участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,