ООН отново се моли на Русия за Зърнения коридор в Черно море

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския  президент Владимир Путин да удължи срока на действие на споразумението за Зърнения коридор в Черно море.

В замяна ООН ще гарантира свързване на дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT, съобщи Ройтерс.

Очаква се Русия да прекрати действието на Зърнения коридор, който следва да спре в понеделник. Множество искания на Руската федерация – за износ на руско зърно и торове в чужбина, не бяха реализирани.

Последните два кораба по коридора в момента се обработват в украинското пристанище Одеса.

Преди дни украинският съветник по земеделието Денис Марчук обяви, че Турция има готовност да осигури с флота си безопасността на коридора, ако Русия се оттегли от него. Турция не е коментирала тези твърдения на украинската страна.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към