Тръгва виртуално обучение в Морския квалификационен център към ТУ – Варна

Договор за съвместна работа в прилагането на дистанционните курсове на обучение ще бъде подписан между Морския квалификационен център (МКЦ) към Техническия университет – Варна и сродна структура в Нидерландия (The Shipping and Transport College Group – STC Group). Това съобщи пред Maritime.bg кап. Петър Гембешев, ръководител на МКЦ към ТУ – Варна.

Снимка: Игор Кардасов / AdobeStock

По неговите думи идеята е дистанционните курсове да преминат на по-високо равнище с използването на нови технологии за виртуална реалност. Това ще позволи възприятието на курсиста да бъде много по-близко до реалността. Курсистите ще виждат всичко, което се случва и трябва да научи, а по този начин ефектът от обучението за тях ще бъде много по-голям.

Що се отнася до самите дистанционни курсове, като нова форма на индивидуално обучение, те се прилагат в МКЦ от началото на миналата година, обясни кап. Гембешев.

Самото обучение е изнесено на електронна платформа, направена от шведска фирма със седалище в Гьотеборг. С нея сме сключили договор, който ни дава изключителни права да провеждаме такива курсове. След проверка  на курсовете от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) и от страна на платформата, те са качени за ползване от потребителите. И вече всеки желаещ, който отговаря на определените от ИАМА стандарти на входно ниво, може да изкара курса. След това пак дистанционно да се яви на изпит пред „Морска администрация“ и след успешното му полагане да получи сертификат за успешно завършено обучение, коментира кап. Гембешев.

Платформата дава много предимства в сравнение с курсовете, които се провеждат в зала, както и с тези, които са дистанционни, но вече организирани, подчерта ръководителят на МКЦ.

Тук всеки е свободен без значение, къде се намира: у нас или на работа в чужбина, достатъчно е да има интернет връзка, за да може да се регистрира в платформата, след което да проведе самообучението. Платформата дава и възможност той да изтегли целия курс на компютъра си и да продължи да учи по него, без да има през това време постоянна директна връзка с интернет. Само накрая за самия изпит пред „Морска администрация“ пак ще трябва да има интернет, каза още кап. Гембешев.

В момента сме единствената институция в страната, която провежда такива дистанционни курсове, допълни той.

За година и половина от сключването на договора досега по тази платформа са преминали над 200 курсисти, което прави близо една трета от общия брой на преминалите обучението си при нас в МКЦ. Обратната връзка, която имаме с всеки от тях, показва че са много доволни от възможността да използват тази форма на обучение. Най-вече, защото им спестява много време – може да го проведе, докато е на работа на кораба. Достатъчно е, когато има интернет връзка, за да изтегли курса и по време на рейса в океана, където няма интернет, да се подготви. И когато е готов за полагане на изпита, пак да бъде на място с интернет, за да има онлайн връзка с представителя от „Морска администрация“, който да наблюдава директно курсиста при решаването на изпитния тест. И когато се прибере след края на контракта, само да отиде в „Морска администрация“, за да заяви сертификата и той ще му бъде издаден за един ден, ако поръчката му е бърза, коментира още ръководителят на МКЦ към ТУ – Варна.

Според кап. Гембешев, не е далече времето, когато ще могат изцяло да преминат към дистанционните форми за обучение. Нещата вървят в тази посока, но може би ще трябват още десетина години, докато бъдат променени законовата база и учебните планове и целият този процес се стикова в международен план. Това особено важи за морските конвенции и най-вече на тази за сертифициране и стандарти за обучение на моряците – STCW, която е от 2010 г. Тогава в Манила се проведе конференцията, на която бяха засегнати новите видове на обучение, които сега все повече се развиват. Идеята е да бъде уеднаквено, както международното, така и във вътрешното законодателство на държавите, които ще ползват тези видове курсове и да въведат съвременен прочит на техните програми.

Засега електронната платформа  може да се използва само от български кадри, наши или чужди студенти, които учат у нас. Но идеята е с новата форма на обучение да излезем извън границите на страната и да може да се използва от всеки, без значение на неговата националност, стига да отговаря на определените стандарти за входно ниво на „Морска администрация“, допълни кап. Петър Гембешев.

Последни новини

Последни новини