БУЛСАР спира работа, заради липса на финансиране

Доброволческата структура за морско търсене и спасяване БУЛСАР е била замразена. След 15 години, организацията спира работа. Това казва пред „Черно море„, председателят на сдружението к.д.п. Никифор Герчев. Дейността била замразена заради липса на финансиране.

В различни моменти активът ни е стигал 315 души и цялата тази структура в момента спи, защото доброволецът е такъв със собствения си труд, а ние, за да свършим някоя работа, трябва да вадим пари от джоба си. 15 години го правихме и повече не можем така, категоричен е к.д.п. Герчев.

Според к.д.п. Богдан Богданов търсенето и спасяването се е превърнало в „една от най-болните теми“. Той заявява, че не знае морска страна, която да не разчита на доброволчески структури. По неговите думи тази дейност е изпаднала в реанимация и може да бъде извадена от кома само с радикално реформиране, като се обособи в отделна държавна структура.

Това твърдение подкрепя и к.д.п. Никифор Герчев. Според него е необходимо създаването на национален център за SAR. По думите му доброволческите структури трябва да се интегрират в бъдеща национална система, като се осигурят финансови ресурси за обучение и материално обезпечаване на тяхната дейност в рамките на общия бюджет за търсене и спасяване.

През изминалите 15 г. от създаването си БУЛСАР не е получил нито лев държавна помощ. 500 евро струва един час на въртолет, а по време на спасителна операция отиват поне 6 часа. Ами горивото на катерите, останалите разходи, никой не ни е плащал досега„, казва к.д.п. Герчев.

Въпреки заявката на к.д.п. Герчев, членове на БУЛСАР – пожелали анонимност, заявиха за Maritime.bg, че никога няма да откажат помощ.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас