Започва лятното турне на „Наука за морето“

Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ – БАН ще обяви през следващите дни датите и населените места, в които ще се проведе лятното турне на документалния филм „Наука за морето“, който представя по интригуващ начин дейността на морския научен център.

Най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно море “Наука за морето” стартира своето лятно турне във Варна през миналата седмица. 

Автори на “Наука за морето” са учените от екипа на Института по океанология, а продуценти – Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист – Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко-активист Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма “Море на вятъра” (2018).

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и  представя работата на българските учени от Института по Океанология и най-впечатляващите им резултати. 

“Наука за морето” показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,