Капитан Огнян Иванов от Варна – пазителят на българската носия

Капитан от Варна пази една от големите колекции на български народни носии. К.д.п. Огнян Иванов завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 1988 г. (випуск „Старозагорски“) и започва кариерата си в Български морски флот, по-късно преминава в съставите на редица танкерни компании.

К.д.п. Огнян Иванов и съпругата му – Мирослава. Носии от Самоковско, село Долно Луково (Тракия), село Смилево (Вардарска Македония), град Ресен (Вардарска Македония) и от Еникьой (Одринска Тракия). Жива изложба в Тракийския дом, гр. Варна на 28.08.2022 г. / Снимка: История в шевици

Срещаме се с него на празника на каварненското село Челопечене, отбелязващо 100-годишнината от основаването на местното читалище „Искра“.

Посреща ни с усмивка и завладяваща харизма.

Кап. Иванов разказва сладкодумно за кариерата си и заявява шеговито, че е завършила „без сакатлъци“ на гиганта FSO AFRICA (IMO: IMO: 9224764).

Иванов е един от пазителите на българската носия. В колекцията си има над 100 носии от всички краища на страната, истинско съкровище, което той пази, за да ни напомня за историята и произхода ни.

Капитанът е от колекционерите, които дават втори живот на своето съкровище. Казва, че носиите трябва да бъдат показвани, за да се възпламенява искрата на родолюбието.

Носии от Сува гора (Вардарска Македония), село Каракьой Серско (Егейска Македония), Скопска Църна гора (Вардарска Македония) и Горна река – Мавровско поле (Вардарска Македония, носията е от края на 19 век). Жива изложба в РИМ Плевен за Европейската нощ на музеите на 13.05.2023 г. / Снимка: История в шевици

Как се заражда любовта на капитана към народното творчество, как придобива носия за над 5 хил. щ. долара и къде е искрата на българщината, вижте разказа на к.д.п. Огнян Иванов:

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,