Община Варна продължава опитите за обезвреждане на „бомбата“ във Варненското езеро, заложена преди десетилетие

Община Варна продължава да търси изпълнител за решаване на проблема с напорния тръбопровод, преминаващ по дъното на Варненското езеро. Обявен е нов тур пазарни консултации, които имат за цел да бъде намерено дружество, което да вкопае тръбата под дъното на езерото, видя Maritime.bg.

Припомняме, че преди повече от три години Maritime.bg разкри, че тръбопроводът е аварирал, което стана причина за замърсяване на водите на езерото.

Отĸpитият през 2011 г. тръбопровод е трябвало да peши eдин ocнoвeн пpoблeм, cвъpзaн cъc зaмъpcявaнeтo именно на eзepoто и ĸacae cъбиpaнeтo и oтвeждaнeтo дo ΠCOB – Bapнa нa oтпaднитe вoди нa ĸв. Acпapyxoвo, Гaлaтa и oĸoлнитe вилни зoни. Целта на тогавашния проект е била oтпaднитe вoди да ce пpeчиcтвaт caмo oт eдpитe oтпaдъци и пяcъĸa, cлeд ĸoeтo пo изгpaдeния нaпopeн тpъбoпpoвoд, който е трябвало да бъде изграден пoд eзepoтo и c дължинa 2.5 ĸм, да ce oтвeждaт дo пpeчиcтвaтeлнa cтaнция Bapнa, ĸъдeтo ce извъpшвa тяxнaтa биoлoгичнa oбpaбoтĸa.

Още тогава градежът на съоръжението не е бил изпълнен по задание, но е бил приет и въведен в експлоатация, с което практически се е превърнал в „бомба със закъснител“.

Години по-късно плавателен съд удря и прекъсва тръбопровода.

Няма информация за резултатите от действията на компетентните органи по установяване на виновните, приели строителството преди повече от десетилетие.

Припомняме, че на преходни консултации варненската община получи една единствена оферта за вкопаването на тръбата с индикативна стойност от над 19,2 млн. лева.

Сега Община Варна очаква нови оферти за вкопаване под дъното на тръбата.

Крайният срок е до 31 юли.

Тръбопровод Варна

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към