Пожарът на контейнеровоза MSC Flaminia се разпространява

Въпреки стартиралата операция по потушаване на бушуващите пламъци на борда на контейнеровоза MSC Flaminia, последните снимки изпратени от спасителните съдове показват, че пожарът се разпространява.

Все повече контейнери са засегнати от огъня. Преди дни се предполагаше, че са засегнати между 600 и 1000 контейнери, вече става ясно, че унищожените единици са над 1200, като броят им може да достигне 1500.

Според оператора на кораба NSB Niederelbe пораженията са „значителни”.

В момента, корабът има 8,5-градусов крен, в резултат на движението на горящите контейнери и внесената на борда вода от противопожарните съдове.

Maritime.bg припомня, че на борда на кораба има 2876 контейнерни единици. Според наетата с „отворен договор” за спасяване на съда компания – SMIT, надстройката, машинното отделение и бакът не са засегнати от пламъците.

Четирима специалисти са успели да се качат на борда на горящия контейнеровоз. Те са успели да реактивират пожарогастителната система на борда. Три влекача FAIRMOUNT EXPEDITION, ANGLIAN SOVEREIGN и CARLO MANGO опитват да потушат огъня.

Още един съд на компанията е бил изпратен в района – на около 600nm от Великобритания. Става дума за контейнеровоза с капацитет 5618TEU HANJIN OTTOWA (построен през 2010г.). Съдът трябва да окаже съдействие на намиращите се до горящия контейнеровоз спасители.

По непотвърдена информация трима от ранените при избухването на пожара членове от екипажа на MSC Flaminia са били прехвърлени от кораб на MSC, който ги спаси. Те са били транспортирани с португалски хеликоптер до болнично заведение на Азорските о-ви. Известно е, че един моряк е бил транспортиран до Португалия, със сериозни наранявания и опасност за живота.

”В постоянен контакт сме със семействата на всички били на борда на кораба. Аз съм изключително афектиран от инцидента”, каза изпълнителният директор на фирмата-оператор Хелмут Понах.

Екипажът на кораба бе съставен от петима германци, трима поляци и 15 филипинци. 18 от тях бяха спасени от танкера DS CROWN и транспортирани до Великобритания.

Още по темата: MSC Flaminia

[oqeygallery id=55]

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните