Варна върху карта на Плачидо Калойро е Олива от 17-и век

Отсечка от картата на Плачидо Калойро е Олива от 17-и век (1600-1699) със западния бряг на Черно море и Варна (barna). Национална библиотека на Испания, Мадрид (Biblioteca Nacional de España).

Фамилията Олива е с каталонски произход. Тя е активна през XVI и XVII век. Олива се преместват от Палма де Майорка в Месина, Сицилия, Италия. Известно е, че поне тринадесет членове на фамилията са правили морски карти между 1538 и 1673 г. Плачидо Калойро е Олива (Plácido Caloiro y Oliva, c. 1621 > 1665) е един от последните от рода Олива, които правят карти*.

Картата на Плачидо Калойро е Олива е недатирана. Тя е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 52 x 97,5 см. Картата се съхранява в колекциите на Националната библиотека на Испания в Мадрид. 

Картата е украсена с 14 рози на ветровете; една роза с 8 лъча (румби) е нанесена върху територията на България. Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, зелено и жълто мастило. Крайбрежната линия на Черно море и реките са нанесени със синьо мастило. Удобните корабни стоянки са представени със знак „+“. Върху „шията“ на картата е представена рисунка на Дева Мария с младенеца Исус в кръг под формата на роза на ветровете. В Светите земи са представени рисунки на хълма Голгота в Йерусалим с три кръста, планината Синай, река Йордан и Ноевия ковчег на върха на планината Арарат.

Върху територията на България е нанесен надпис с черно мастило Romania. В Бургаския залив и срещу Созопол (sisopoli) с червено мастило са нанесени два острова (Кешиш адасъ / Света Анастасия и Свети Йоан / Свети Иван).

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (barna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени taiasca (нос Калиакра), barna (Варна) и sisopoli (Созопол).

Топоними по западния бряг на Черно море: tanurca (Мангалия), taiasca (нос Калиакра), carbonar (Балчик), castrisi (крепост и пристан при резиденция „Евксиноград“), barna (Варна), mauro (Черни нос), clamia (Обзор), cdeleman (Емона), misebria (Несебър), sisopoli (Созопол), asine (Маслен нос), gastopol (Ахтопол), stapara (Инеада).

Plácido Caloiro y Oliva, Derrotero del Mediterráneo y costa atlántica, 1600-1699. Biblioteca Nacional de España, Call number: VITR/4/21.

* https://www.maritime.bg/91156/ (Варна върху карта на Плачидо Калойро е Олива от 1621-1665 година).

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за