Учредиха сдружение „Морска научна общност“, което ще привлича финансиране за морска наука

Науката, свързана с морето се нуждае от своята консолидация. Нуждае се от платформа, на равна основа да можем да заявим нашите капацитети. Да намерим подходите за постигане на максимална степен на синергия и да реализираме успешни проекти. Това заяви началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Боян Медникаров при учредяване на сдружение с нестопанска цел „Морско научно общество“.

На учредителното събрание присъстваха министърът на туризма Зарица Динкова и министърът на екологията Юлиян Попов.

Учредители на структурата станаха ВВМУ, което ще бъде председател на сдружението, Бургаски свободен университет, Български антарктически институт, Варненски свободен университет, Институт по рибни ресурси, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Тракийски университет, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Фондация „Черноморски изследователски фонд“, Центъра по подводна археология, Център по хидро-и аеродинамика, ИМСТЦХА-БАН.

Военномедицинска академия – София и ИО – БАН са в съгласувателни процедури и ще се присъединят на по-късен етап, според думите на зам.-началника на училището Калин Калинов.

Сдружението си поставя за цел да формира „национална морска политика“, заяви Калинов и допълни, че сред основните цели е участието по проекти и развитието на научно-технологични паркове, подпомагане на предприемачеството, стимулиране на научната общност, изпълнение на национални ангажименти, реализация на резултати от научни изследвания.

„Ще организира, разработва и внедрява различни проекти в морската област, стратегии и програми“, каза още зам.-началникът на ВВМУ.

Според неговите думи „идеята за обединяване на морската научна общност е на началника на ВВМУ“.

В 7-членния управителен съвет с председател Боян Медникаров бяха избрани институционалните ръководители или упълномощени от тях представители на Медицински университет – Варна, Бургаски свободен университет, Тракийски университет, Центъра по хидро-и аеродинамика, Институт по рибни ресурси и Център по подводна археология.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,