Великобритания отпуска 500 млн. паунда за банкови гаранции в корабостроенето, в България все още няма

Правителството на Великобритания стартира процедура за осигуряване на банкови гаранции, като част от мерките за подкрепа на британската корабостроителна индустрия.

Снимка: AdobeStock

Страната отпуска около 500 млн. паунда под формата на банкови гаранции, покриващи 80% от стойността на новопостроени плавателни съдове от всякакъв размер и без ограничение на тонажа.

Министърът на промишлеността Нусрат Гани заяви, че тази програма е от особено значение за сектор „Корабостроене“, за да остане той конкурентен на заводите в други страни, в които подобни схеми работят от дълго време.

„Този продукт е точно в отговор на желанието на корабостроителниците да осигурят договори, както и на желанието на инвеститорите да дойдат в Обединеното кралство“, каза Гани, цитирана от TradeWinds в деня, в който инициативата стартира.

Тя посочи, че спечелването на нови договори е пряко свързано със способността на корабостроителниците да наемат и задържат работници, което е ключова част от националната корабостроителна политика за насърчаване на заетостта в крайбрежните региони.

Maritime.bg припомня, че Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) настоява от години за създаване на подобна схема в България. Пореден призив от БНАКК бе отправен по време на националната конференция „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се проведе във Варна през юни.

Председателят на БНАКК Светлин Стоянов посочи тогава спешната нужда от създаване на финансов инструмент за издаване на обратни банкови гаранции и коментира, че западноевропейските кораборемонтни и корабостроителни заводи имат улеснен достъп до такива.

„Не говорим за пряко подпомагане, а за създаване на условия за развитие на бранша“, каза тогава Светлин Стоянов.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,