Пристанищата в Хърватия очакват зърнени товари от Украйна

Хърватия предложи на Украйна да осъществява износ на зърнени товари през пристанищата й на р. Дунав и Адриатическо море. Това стана ясно след среща между външните министри на двете страни, предаде „Ройтерс“.

Украйна планира да реализира износ през европейска пристанищна инфраструктура, използвайки железопътен и автомобилен транспорт, както и да увеличи обработната на зърнени товари през пристанищни терминали на р. Дунав.

„В контекста на възможната световна хранителна криза Хърватия предоставя на разположение своите пристанища за износ на украинско жито“, коментира министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Радман.

Хърватия е поредната страна, която изразява готовност да осигури достъп до пристанищната си инфраструктура за износ на зърнени товари с произход от Украйна. Това вече направи и Гърция, а от началото на войната износ се осъществява през румънски и западноевропейски пристанищни терминали.

България е единствената страна в ЕС, която не предлага на украинските износители достъп до местни терминали, а транзитиране до трети страни.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за