Отличен 6 за Espresso Martini и екипа на Павлин Надворни от GSC

Екипът на Павлин Надворни получи висока оценка от рейс-директора на Global Solo Challenge‘2023 Марко Нанини за подготовката на яхта Espresso Martini за предстоящото участие в Околосветската регата без спиране за едночленни екипажи.

„Поздравления за Павлин за това, че стана вторият шкипер, изпълнил всички необходими изисквания преди инспекцията в Ла Коруня. Благодаря за упоритата работа”, пише в групата на участниците легендарният италиански ветроходец.

Подготовката на Павлин Надворни за околосветския маратон започна есента на 2022 година със сформирането на бреговия екип, включващ ветроходци с опит в презокеански плавания Васил Попов, Светлозар Тенев, Хенрих Кокончев, навигаторът Пламен Янакиев, специалисти по корпусни работи на ветроходни яхти Тодор Адамов, Цено Кътов и Иво Танев.

В началото на юни т.г. яхтата бе спусната на вода след шест месеца на стапел, на 25 юни се проведоха и първите ходови изпитания във Варненски залив.

Както вече нееднократно ви информирахме, Надворни ще отплава за Ла Коруня на 15 август.

В Денят на Варна той ще бъде изпратен от ветроходната общност след закриването на традиционната регата „Кор Кароли”, граждани и гости на морската столица и кмета на Община Варна Иван Портних.

При отплаването на Надворни ще бъде връчен флаг с герба на Варна, общината е сред спомоществователите на Espresso Martini.

Global Solo Challenge‘2023 е регата за едночленни екипажи по класическия околосветски маршрут през нос Добра Надежда, нос Лийуин и нос Хорн с яхти серийно производство. Предвижда се участниците в GSC да стартират от испанското пристанище Ла Коруня в периода 26 август 2023– 6 януари 2024 в зависимост от коефициента си по хендикапните системи. Форматът е „преследване“ – стартовият график е от най-бавните към най-бързите. След близо 25 000 проплавани мили победител е този, пресякъл финалната линия в Ла Коруня. Според графика Espresso Martini стартира на 21 октомври 2023 в 1300 UTC. Според математическите модели Павлин Надворни ще затвори кръга след около 146 денонощия.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,