Украйна отмени забраната за достъп до плажове

Украйна отменя заповедта, която забраняваше на граждани да посещават плажове в Одеска област, съобщи местното издание Думская. Ограниченията бяха въведени след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“. Русия и Украйна отправяха взаимни обвинения за този акт, който стана причина за замърсяване водите на Черно море, което остана ограничено в залива на Одеса. Заповедта, която допуска плажуващите до брега е подписана от губернатора на Одеска област Олег Кипер.

„Решението за отваряне на плажовете в района се дължи на факта, че качеството на водата в Черно море, след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, вече се е стабилизирало“, пише изданието.

Maritime.bg бе единствената българска медия с екип в Одеса дни след разрушаването на стената на ВЕЦ „Каховка“ и след издаване на заповедта, ограничаваща плажуващите по време на война. Проверка през юни на плажовете в Одеса показа, че гражданите и гостите на града не спазваха въведената забрана.

Видео от архива:

На 24 февруари 2022 г. президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на т.нар. „специална военна операция“ на територията на Украйна. В първите й дни (как протекоха) под контрола на руските сили премина изцяло районът на ВЕЦ “Каховка”. През язовирната стена преминаваше автомобилен и железопътен път.  

 • На 11 август 2022 г. след артилерийски обстрел от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Русия обяви прекратяване на трафика по моста на ВЕЦ “Каховка”, съобщи руското опозиционно издание “Медуза”.
 • На 3 септември 2022 г. Държавната информационна агенция на РФ “ТАСС” през своето англоезично издание съобщава, че ВСУ продължават да обстрелват района на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 21 октомври 2022 г. британската телевизия BBC цитира президента на Украйна Володимир Зеленски, който твърди, че Русия планира “да взриви” язовирната стена.
 • Ден по-късно, на 22 октомври 2022 г., информационна агенция “Ройтерс” публикува “факт бокс” с информация за потенциалните последствия при разрушаване на стената на ВЕЦ “Каховка”. “Взривяването на язовирната стена също ще унищожи водоснабдяването на Крим и по този начин ще покаже, че Русия е приела, че не може да задържи полуострова”, казва Зеленски.
 • На 17 ноември 2022 г. специализираното издание “Hydro Review” цитира данни на Министерството на отбраната на правителството на Обединеното кралство. Според “актуална разузнавателна информация за ситуацията в Украйна към 16 ноември”: На 11 ноември 2022 г. обектът претърпя допълнителни значителни щети, почти сигурно от отстъпващи руски сили. В сводката на военното разузнаване на Великобритания обаче се посочва още: “Украинските прецизни удари са насочени към обекта от август, като успешно прекъсват снабдяването на руските военни”.
 • На 29 декември 2022 г. авторитетният американски ежедневник “The Washington Post” цитира генерал-майор от ВСУ за планирани действия от украинската страна за целенасочено разрушаване стената на ВЕЦ “Каховка”.
 • На 10 февруари 2023 г. NPR анализира сателитни изображения, от които става ясно, че руските сили в района на ВЕЦ “Каховка” са започнали източване на язовира.
 • На 17 май 2023 г. “New York Times” съобщава, че нивото на водата в язовира е достигнало максимално критично високо ниво.
 • На 6 юни 2023 г. при неустановени обстоятелства е разрушена част от язовирната стена, което води до мащабен разлив и наводняване на територии. Според “Associated Press” от началото на войната, Русия “контролира ниско разположената източна страна, която е по-уязвима от наводнения”.
 • В същия ден, 6 юни 2023 г., британската “Sky News” съобщава, че разузнавателните служби на САЩ “клонят” към вероятна ангажираност на руската страна към разрушаването на стената.
 • На 7 юни 2023 г. Държавната инспекция по околната среда на Югозападния район в Украйна разпространява прессъобщение, в което се съобщава за потенциална опасност за екологията на Черно море. В съобщението е подчертано, че пробонабирания не установяват ефект за морските води към датата.
 • На 8 юни 2023 г. агенция „Интерфакс – Украйна“ цитира съобщение на Генералния щаб на ВСУ: „Окупаторите не са се подготвили за последствията от експлозията на Каховската ВЕЦ, в резултат на която има убити и ранени части на руската армия, както и загубени провизии и военна техника„.
 • На 9 юни 2023 г., “New York Times” информира, че разузнавателните служби на САЩ нямат категорични доказателства за отговорната страна за разрушаването на стената.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,