Обединената корабостроителна корпорация на Русия преминава под доверителното управление на ВТБ

Външнотърговската банка (ВТБ) ще получи 100% от акциите на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) в доверително управление от държавата. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин по време на среща с ръководителя на банковата институция Андрей Костин, предаде ТАСС. Банката ще трябва да привлече инвестиции и да изведе корабостроителния холдинг на печалба. В същото време промените няма да повлияят на изпълнението на държавните отбранителни поръчки в заводите, част от корпорацията.

Путин подкрепи идеята за доверително управление от ВТБ. Според него ОКК „има много проблеми, но това е работеща структура и като цяло набира скорост“.

„Наистина се надявам, че вашите специалисти, доказали високото си професионално ниво, ще се справят с всички тези задачи. Разбира се, това е, без никакво преувеличение, предизвикателство, това е сериозно, това е цяла индустрия“, каза Путин на Костин. Президентът обясни, че специалистите на банката могат да помогнат на холдинга при разплащанията и финансовото възстановяване на компанията.

Идеята за прехвърляне на холдинга на ВТБ принадлежи на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация. „Министерството, заедно със заинтересованите федерални изпълнителни органи, скоро ще съгласува необходимата нормативна документация: правителствено постановление за внасяне на проекта на съответния указ за разглеждане от президента“, каза Денис Мантуров, вицепремиер – ръководител на министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Мантуров отбеляза, че предприетата мярка ще позволи привличането на извънбюджетно финансиране за по-нататъшното развитие на корпорацията. Очаква се също така попечителят да изведе корпорацията на печалба, да поддържа и развива производствените мощности на нейните предприятия.

От ОКК съобщиха, че прехвърлянето на акциите на корпорацията няма да промени формата на собственост и няма да засегне задълженията по текущите договори на корпорацията, както за изпълнение на държавните отбранителни поръчки, така и при строителството на търговски кораби.

„Корабостроенето сега е във фаза на растеж, което изисква финансова стабилност и инвестиции в модернизацията на производствените мощности на ОКК, където е консолидирана по-голямата част от вътрешния корабостроителен комплекс“, обясниха от пресслужбата на корпорацията.

„Корпоративните промени по никакъв начин не трябва да засягат задълженията на корпорацията към клиентите, сътрудничеството, служителите: непрекъснатостта на бизнеса на корабостроителния холдинг е абсолютен приоритет“, подчертава пресслужбата на ВТБ.

При новината за прехвърлянето на контролния пакет акции в ООК на ВТБ, ценните книжа на банката се повишиха. По време на търговията на Московската борса акциите на ВТБ добавиха около 4%.

ОКК е най-голямата корабостроителна компания в Русия. Включва повече от 50 конструкторски бюра, корабостроителни, кораборемонтни и машиностроителни заводи, специализирани изследователски центрове и предприятия в 15 региона на Русия.

Обединената корабостроителна корпорация е създадена през 2007 г. в съответствие с указ на президента на Русия, 100% от акциите й са собственост на държавата.

Много предприятия бяха включени в състава на корпорацията в периода от 2007 г. до 2022 г. в състояние на несъстоятелност или пред фалит. ОКК предприе мерки за тяхното икономическо стабилизиране и връщане към производствена дейност.

В момента Обединената корабостроителна корпорация има дългосрочни портфейли от поръчки както по отношение на военно корабостроене, така и на граждански проекти.

В края на 2022 г. приходите на групата възлизат на 384 милиарда рубли.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,