Кап. I ранг Божидар Иванов: Корабът е жив организъм и с екипажа са едно цяло

Кап. I ранг Божидар Иванов се завърна наскоро от едногодишен генералщабен курс във Военноморския колеж в САЩ. В момента е началник на отдел в Щаба на Военноморските сили.

Неговият чичо, скулпторът  Венелин Божидаров е автор на бронзовата фигура „Рибарят и златната рибка“ на бул. „Княз Борис I”, пред която мнозина спират и се снимат. Всеки в ранните си години е мечтал за златната рибка, която да изпълни най-съкровените му желания. И е щастлив, ако успее да я намери.

Ето, каква своя моряшка история ми разказа веднъж кап. I ранг Божидар Иванов:

Родители ми разправяха, как още четиригодишен на въпроса – какъв искам да стана, съм отговарял: „Капитан далечно плаване”. Явно тогава не съм и подозирал, какво означава капитан далечно плаване. Пък и никой в семейството ни няма нищо общо с моряшката професия.  Случайно преди време маминка ми показа родословното дърво и тогава научих, че през едно поколение е имало няколко морски офицери. Така че не знам откъде е щъкнало в детската ми глава. Дойде после някак с годините. Как да го обясня? В смисъл, че през различните периоди нещата се променяха. 

В началото беше неосъзнато шесто чувство. Роден съм в Гръцката махала, средата беше все на моряшки семейства. Бащите на мои съученици плаваха в търговския или военния флот, повечето батковци ходеха с униформи, учеха в Морското училище, в ТКК-то. Улицата, където живеех, се казваше „Кап.I ранг Димитър Добрев“. Корабите ми бяха станали илюзорната точка, от вълнолома ги гледах на рейда и си приставях, какво е там.  Романтика!  А това да стана военен моряк, се оформи като желание по-нататък. Нещата са навързани.

Родителите ми решиха да уча английски език. Пък и на мен ми харесваше, защото е езикът на моряците. Езиците, обаче не ми се отдаваха лесно от първия път. Точно тогава станаха демократичните промени, кораби на НАТО започнаха да идват във Варна и се възползвах от възможността да се качвам на тях, за да упражнявам английския си. 

През 1990 година за първи път стъпих на американски кораб, беше крайцерът „Монтерей”. Бях 13-14 годишен.  На военен кораб, за какво да си говорим, освен за него. И от там се започна.  Запали се интереса ми и реших, че освен капитан далечно плаване, мога да бъда и военен моряк. Вкъщи бях събрал, ей такъв топ от брошури, списания, плакати на бойни кораби; там раздаваха такива материали.

Като курсант в Морското училище от учебните ми плавания най-впечатляващото беше на ветрохода „Калиакра”. Тръгнахме за Генуа и от там се включихме в състезанието „Тол шип” до Кадис. Гонка на ветрила, силен дъжд през нощта и без осветление. Много сериозно и впечатляващо! Висиш на трета мачта в края на левия нок, корабът прави 30 градуса крен, като коте драпаш напред. И това е през нощта. Нямахме осветление и пускаха специални прожектори, защото другите кораби не трябваше да ни виждат как маневрираме. По средата на състезанието, вече придобили малко практика ни оставиха само дежурния екипаж да се оправяме. Излезе ли силен насрещен вятър пет човека се качваме горе на реята, започваме да навиваме на ръка и да ги връзваме. Няма спиране. Иначе ветрилата ще действат, като спирачка…

Вярно, тогава бях още съвсем млад. Наистина романтика!  Абсолютно! Пък и това ми беше желанието от малък. Сбъдваха се нещата, за които съм мечтал. Как мога да го чувствам по друг начин? Страхотно е!

Помня, вече съм лейтенант и с корветата „Решителни” сме на котвена стоянка под нос Калиакра. Всички кораби трябва да се снемем и да поемем напред. Тръгваме да обираме котвата, но се оказва, че шпилът се заклинил и не действа. Тогава ми се зароди една идея, която не се знаеше дали ще стане. Бях луда глава и заедно със старшината – химик, малко по- малък от мен, скочихме пред бака с едно въже и с него от задния шпил през целия кораб, през котвения клюз, поемаме въздух и надолу по верига. Вързахме със шегел котвената верига с въжета и я изтеглиха със задния шпил. Долу има подводно течение и ни развява като пране на котвената верига.  Забавна случка!

А премеждия много. Веднъж се прибираме от учение с корветата – бях помощник-командир и по закона на Мърфи започнаха техническите проблеми. Нещо нормално при всяка материална част, но тогава всичко просто се събра на куп и взе да излиза от строя. Валеше силен дъжд, падна мъгла. Рулевата машина излезе от строя, после единият двигател, радиолокационната станция…

Още по-неприятно беше, че ние маневрирахме, за да влезем във военноморската база. След тази случка си казах, че малко са нещата, които вече могат да ме изненадат, защото буквално всичко мина от основни на дублиращи резервни способи, за да стигнем безпроблемно. 

Бил съм 40 дни на стаж на американски кораб, бил съм и на английска фрегата. В американските военноморски сили има традиция на благородно съревнование между корабите и всяка година се излъчва комплексен победител. На борда на първенеца на годината се изписва голямо бяло „Е”.

Бях на такъв кораб, текущия победител, крайцера „Анзио”.

Беше 2005 година. Тъкмо се беше върнал от операцията Ираки фрийдъм. Участваше в учение в Балтийско море и се качих на борда му, когато приключваше и трябваше да направи трансокеански преход до САЩ. 

Бях много впечатлен от този кораб, в който се събираха все върхови технологии. И както плавахме изведнъж и двете рулеви машини излязоха от строя. Нямаше никакво управление близо 10 минути, докато се задействат съответните процедури. После какво се случи? След няколко дни един от кингстоните се отвори и затопи с вода почти цял отсек. И това е на кораб в перфектно състояние, с перфектна поддръжка от екипажа. Шокиращото за мен беше, че ставаше на супермодерен кораб, обвит в представите ми с ореол и някакво обаяние, като нещо, на което не може нищо да се случи. Тогава си казах – значи не само при нас се случва това. Напълно е нормално. Приятно чувство беше за мен. 

Впрочем, не може да се говори за някакво превъзходство и да се прави делене на български и американски военни моряци. Нашите в никакъв случай не отстъпват по професионални качества. Ако има проблем, той е единствено в това, че през последните години количеството плавания бяха малко под това, което ни се иска.

Защото моряк се става на море.

Както шофьорите. Връщам се от командировка, известно време не съм шофирал и чувствам, че съм позагубил от рефлексите си на пътя. Същото е на море. Практиката от плаванията не може да се замени с никакъв тренажор на брега.

Екипажите на американските кораби имат малко повече от нас време на море. Това е нещото, с което може би донякъде ни превъзхождат. Ето, имаме фрегата, която участва в операцията „Сий гардиън” в Средиземно море, плава в състава на международни групи и тези наши моряци по никакъв начин не отстъпват на останалите им колеги. Затова политиката във флота е корабите ни на ротационен принцип всяка година да се включват в такива операции.

Що се отнася до онази романтика на море от детските представи, за военния моряк тя отдавна е спряла. Друго е водещото. В противен случай най-големите романтици трябва да бъдат летците във Военновъздушните сили, които са в триизмерното пространство. Във военния флот няма много време за романтика. Може малко да не звучи моряшки, но когато съм плавал, като щабен офицер на големи учения, близо ден и половина изобщо не бях виждал морето. Над компютъра си долу и не ти остава време, дори да погледнеш през филистрина и да се наслаждаваш на гледката навън.

Помня първите ми участия на учения. Едно от най-впечатляващите беше упражнението по търсене на подводници. Когато хидроакустичната станция установи контакт, много интересно е да я чуеш, да видиш отметката, след това има процедури, свързани с подводно звуков телефон, да го чуеш по съвсем друг начин.  Ами, когато сме „гонили” подводница с участието на противолодъчната авиация! Гледаш четири кораба, над тях летят два въртолета, командирът на дивизиона взема решения, как да заемат място, как да се справят с противоподводните бомби за потапяне на подводница. Гледаш торпедото на подводницата, дали ще мине под кораба. Неприятно усещане, но носи силна тръпка. 

Къде е тръпката за военния моряк ли? Когато всичко е наред, лесно се плава. Въпросът е, когато при бойни действия започнат да се повреждат отделни части и въпреки това трябва да изпълниш задачите пред теб.

Тук вече е нужна невероятна подготовка, за да направиш 50-членния екипаж така че корабът да стане, като жив организъм. Това е голямата тръпка при нас. 

Когато бях в дивизиона за мен всеки от корабите има своя специфичен аромат. Разбирате ли?

Може да са събрани едни и същи кораби, но всеки мирише по различен начин. Той наистина е като жив организъм и с екипажа са едно цяло. До такава степен се срастваш с него, че ако ме сложиш със завързани очи, веднага ще кажа на кой кораб съм.

 Има такава приказка, че ако работата ти е и хоби, не я приемаш като нещо, която те тормози. Прибера се вкъщи вечерта, пак чета за кораби.

Както едно време.

Викат ми, друго не можеш ли да четеш? 

Ами не! 

Последни новини

Последни новини

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за