Център за компетентност и Изследователски развоен център подготвят във Варна

Горещи дни се очертават пред научноизследователските структури на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ до края на август с реализацията на няколко големи инициативи. Първата от тях е кандидатстване заедно с партньори, включително Община Варна, в програмата за интегрирани териториални инвестиции, заяви пред Maritime.bg кап. I ранг, проф. д-р Калин  Калинов, заместник-началник по научно изследователската дейност на ВВМУ.

Нашата инициатива се казва: интегриран научно технологичен порт за изграждане и устойчиво развитие на чиста интелигентна градска среда или съкратено ИМПОРТ- Варна, каза проф. Калинов.

Идеята в тази инициатива е да изградим Изследователски развоен център на територията на града, в който да бъдат интегрирани комплекс от лаборатории, споделени работни пространства, морски и паркови зони, конферентни зали за създаване и поддържане на модерна работна среда. Идеята е паралелно на това да се осигуряват възможности за социални контакти и пълноценен отдих, спорт, което напълно се вписва във виждането „Варна -град на знанието“. Участници в тази инициатива към момента сме групата партньори от Варненския цифров иновационен хъб, който включва: Областна управа, Община Варна, Морско училище, Технически университет, Медицински университет, Варненски свободен университет, фирмите Елдом инвест и Скортел, като бизнес партньор. 

Инициативата е в ход, срокът за подаване на документите е до втората половина на следващия месец, продължи  зам.-началникът на ВВМУ.

Поставили сме си амбициозната задача да подготвим пълноценни комплекти с документи за кандидатстване по програмата за интегрираните териториални инвестиции. 

В близко бъдеще на Варна престоят много сериозни събития. Стартира инициативата за дълбок технологичен хъб, която се проведе в края на май и началото на юни в Икономическия университет. От нея се очаква като резултат да се открият много инвестиционни възможности за града. Ключовото изискване при всички тези инициативи е да създадем подходящата среда, в която прохождащи фирми, стартъпи, да могат да развиват своя бизнес по атрактивни направления и най-вече вписващите се в идеята за интелигентна и чиста градска и околна среда. Тук няма да крия, че Морско училище се натовари с една от отговорните роли да участваме активно в изработването на концепцията, която след това да бъде предложена на вниманието на Общината, за да бъде одобрена като проект, в който тя би желала да участва. Това е голямо предизвикателство пред нас, подчерта проф. Калинов.

Втората инициатива е благодарение на МОН, където е намерено финансиране за изграждане на Център за компетентност в Североизточна България. В него са поканени да участват в партньорство два обекта от националната пътна карта за научна инфраструктура. Това е нашият регионален варненски обект съкратено МАСРИ, който обединява усилията на 7 институции. И другият обект, съкратено се казва 5Д, където участват институции от Варна, Бургас, Русе и София. Предвижда се да ни бъде дадена възможност да ситуираме такъв център за компетентност, в  който основната идея е на базата на научни изследвания с посредничеството и активното участие на образователните институции от Североизточна България и по-скоро Варна, да се насочим в атрактивните области на кръговата и чиста икономика, на новите технологии в креативните и рекреативни индустрии. Върху капацитета на обектите от научна инфраструктура ще се наложи типичната за университетите инициативност, така че в крайна сметка като резултат да се формират атрактивни бизнес проекти, било за стартиране на нови компании, на нови фирми, стартъпи, било за развитие на вече съществуващи компании. Тази инициатива трябва да завърши с разработването на концепция, което трябва да стане до 20 август. До тогава трябва да бъде представена в МОН за преглед и евентуално одобряване и да продължи този процес. Ако всичко е успешно, догодина към март месец този център за компетентност ще бъде ситуиран. Очаква се неговият бюджет бъде в размер на 20-25 млн лв.,  от които 60%  са за инвестиции в инфраструктура: сграден фонд, лаборатории, апаратура. Останалите 40% да бъдат за актуални изследвания, които в тригодишен програмен период да доведат до осезаеми резултати.

Между тези две инициативи, в които сме впрегнали капацитета си,  има много силна корелация, коментира проф. Калинов.

Тя е най-малкото в целта им, защото очакваните инвестиции в тях са големи и би било непонятно, ако не успеем да ги материализираме в осезаем резултат, който ще усетят не само от университетите и всички участници, но и от цялата общност в града, в който живеем, твърди още проф. Калинов.

Последни новини

Последни новини

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за