WindEurope: Европа се бави с развитието на офшорни вятърни паркове

Едва 2,1 ГВ е новата инсталирана мощност на офшорни вятърни паркове, изградени в Европа през първото полугодие на 2023 г., далеч под нивото, необходимо за постигане на енергийните и климатичните цели на континента, според „WindEurope“.

Над половината от новоизградените офшорни вятърни паркове са край бреговете на Нидерландия, следвани от Великобритания, Германия и Норвегия.

В момента капацитетът на офшорните вятърни паркове в Европа е 32 ГВ.

„Това е под нивото, необходимо за постигане на енергийните и климатичните цели на Европа. Инвестициите бяха отложени през 2022 г. поради регулаторната несигурност, причинена от внезапни правителствени намеси в пазарите на енергия. Така че Европа има какво да наваксва“, казват от организацията.

ЕС трябва да изгражда годишно офшорни вятърни паркове с капацитет 11 ГВ до 2030 г.

„Ясно е, че ще бъдат построени повече морски вятърни паркове през втората половина на десетилетието. Но настоящият темп е все още под номинала“, отбелязват от „WindEurope“.

Организацията изтъква още, че започва да се усеща и липсата на достатъчно голям европейски флот за инсталиране и поддръжка на подобни съоръжения, включително липса на пристанищна инфраструктура.

„WindEurope“ отбелязва, че ЕС има нужда от поне 9 млрд. евро инвестиции за развитие на пристанищна инфраструктура за офшорните проекти.

През миналата година нямаше нито една нова инвестиция в широкомащабни офшорни вятърни инсталации в Европа. Окончателните инвестиционни решения бяха забавени, тъй като инфлацията увеличи разходите по проектите и инвеститорите бяха притеснени от правителствените намеси на пазарите на електроенергия.

По темата

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за