НИК 421 отплава на втора експедиция в началото на ноември

В Националния център за полярни изследвания тази сутрин се състоя заседание на Съвета за управление на консорциума „Българска антарктическа база и научноизследователски кораб“, съобщи проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт (БАИ), който е и ръководител на българските полярни експедиции.

На заседанието присъстваха проф. Христо Пимпирев, флотилен адмирал Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ), капитан втори ранг Николай Данаилов – командир на НИК-421, Драгомир Матеев – заместник-директор на НЦПИ, и специалният гост – контраадмирал Марсело Тарапов от Военномoрските сили на Аржентина, предаде БТА.

Беше обсъден маршрутът на кораба и пристанищата за зареждане и смяна на екипаж от Варна, през Рио Гранде до Сул (Бразилия), Мар дел Плата и Ушуая (Аржентина) до остров Ливингстън (Антарктика), и обратно през Комодоро Ривадавия (Аржентина) до Варна.

Очаква се корабът да отплава от пристанището във Варна в началото на ноември тази година и да приключи своето плаване в началото на април 2024 година. НИК-421 ще има престой от 50 дни в Антарктика, където ще подпомогне изпълнението на проектите, включени в научната част от Националната полярна програма, както и строителството на новата научноизследователска лаборатория на българската полярна база.

Контраадмирал Марсело Тарапов подари на председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев оригинална картина с пейзаж, рисуван през 1958 г. на аржентинската база „Карлини“ от известната художничка Хулия Вихил Монтеверде.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,